2011. május 09.

Lehet a magyar tartalomból pénzt csinálni

Rövid távon a valóságshowk, hosszabb távon a fikciós sorozatok jöhetnek be. Utóbbi terén viszont vannak gondok itthon - hangzott el a Media Hungaryn.

Rövid távon a valóságshowk, hosszabb távon a fikciós sorozatok jöhetnek be. Utóbbi terén viszont vannak gondok itthon - hangzott el a Media Hungaryn.

Abban egyetértettek a kerekasztal résztvevői, hogy a magyar tartalmaké a jövő a honi kereskedelmi médiában, viszont ez nem lesz feltétlen könnyű menet - derült ki a múlt heti Media Hungaryn. Első körben komoly konszolidáció zajlik, így a bevételi tortán egyre kevesebben fognak osztozni, mondta el Kereszty Gábor, a Viasat kreatívigazgatója. Azon keveseknak, akik megmaradnak, viszont minden platformon képesnek kell lenniük az igények kiszolgálására - tette hozzá Murányi Marcell, a Blikk főszerkesztője.

Kolosi Péter, az RTL programigazgatója szerint a valóságshow műfaj éppen olyan, ami képes a pénzcsinálásra. Erre szerinte nemcsak a most vasárnap véget ért VV4 példa, hanem a Viasat3-on futó Éden Hotel is. A szakember úgy látja, az a siker kulcsa, ha a formátum egyszerű, érthető, sok benne az érzelem, van benne újdonság, és társadalmilag releváns a mondanivalója valamilyen szempontból.

A storytv-t képviselő Borsány András szerint a valóságshow-k valóban a legésszerűbb formátumok rövidtávon, hosszabb távon ugyanakkor a fikciós sorozatok a legalkalmasabbak egy médiamárka megkülönböztetésére az élesedő piaci versenyben. A sajátgyártású sorozat nagyobb befektetéssel és kockázattal jár, viszont van, hogy bejön, amire példaként a Barátok köztöt említette. Ritka viszont a siker, itthon régiós viszonylatban is le vagyunk maradva - tette hozzá.

Az RTL programigazgatója szerint is egyre erősödik a fikciós sorozatok előretörése a régióban, itthon viszont a film körüli általános zűrzavar sem tesz jót az alkotásoknak. Borsány András szerint a szakmai lemaradást ugyanakkor az is fokozza, hogy kicsi a piac mérete, tehát nagyon nehéz megfelelő rutint szerezni. A beszélgetés ezután oda futott ki, hogy a honi szórakoztatóipar olyan kicsi, hogy dotáció nélkül nem igazán él meg, legalábbis Kereszty Gábor szerint, aki úgy látja: a dotált közmédia indíthatna el minőségi folyamatokat, ám az nem élt a lehetőséggel eddig.

Kolosi Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy itthon görcsösen valami újat akarunk kitalálni, miközben azt gondoljuk, hogy a magyarok nagyon kreatívak. Eközben nemhogy a magyar, de a nemzetközi piacon sem volt őrült nagy újítás a Big Brother óta. Előtte pedig az utolsó nagy innováció a videoklipek megjelenése volt a MTV-n. Mivel nem jönnek új ötletek, ezért most jöhet a retro feltámadása, a régi témák, formátumok újracsomagolása - tette hozzá Kereszty Gábor.

A beszélgetésvezető azt is megpróbálta megtippeltetni a jelenlévőkkel, hogy ki lehet a következő médiasztár. A ClassFM-et képviselő Tisztarttó Titusz szerint Ördög Nórában van potenciál, amivel Murányi Marcell is egyetértett, bár szerinte a kertévék kevés erőfeszítést tesznek új sztárok kinevelésére. Borsány Andrásnak csak egy kívánsága volt: ne valóságshow szereplő legyen. Pedig könnyen lehet - látva a VV4 mechanizmusát -, hogy így lesz.