2012. január 18.

Lendületesen növekszik az Android Market

A Google Android Marketen már több mint 400 ezer aktív alkalmazás található meg, a szerzők száma pedig már 100 ezer felett jár.

Egy független tanulmány szerint a Google-féle Android Marketen már több mint 400 ezer aktív alkalmazás található meg, a szerzők száma pedig 100 ezer felett jár. Az applikációs boltban jelentősen dominálnak az ingyenes mobilszoftverek.

Az Android Marketen az elérhető programok száma az év végén lépte át a 400 ezres határt, vagyis mindössze 4 hónap kellett ahhoz, hogy a korábbi 300 ezres határt újabb 100 ezerrel szárnyalják túl. Épp ennyi időre volt szükség egyébként 2011-ben akkor is, amikor 200 ezerről 300 ezerre emelkedett az applikációk száma - állapította meg a Distimo.

A gyors növekedéshez jelentős mértékben járulnak hozzá az ingyenes programok, ezek ugyanis az Android Marketben lévő kínálat körülbelül kétharmadát teszik ki, sőt arányuk a 2011 áprilisi 60 százalékról 2011 végére már 68 százalékra emelkedett. A növekedést a Distimo a freemium üzleti modell terjedésével magyarázza. (A freemium modell lényege, hogy a fejlesztők ugyan ingyenesen elérhetővé teszik programjaikat, azonban további kiegészítőket, extrákat már csak fizetség ellenében adnak hozzá.)

A Distimo megjegyzi, hogy a Google Android Marketen lévő programok száma ma még elmarad az Apple Store iPhone-os kínálatától. Utóbbi ugyanis már 2011 júniusában elérte a 400 ezres mérföldkövet.(Fontos megjegyezni, hogy a Distimo az Apple Store esetében külön számolja az iPhone-ra és az iPad-re optimalizált applikációkat, miközben az Android Market esetében nem tesz hasonló különbséget a táblagépes és az okostelefonos applikációk között. Együttvéve az iPad és az iPhone applikációk száma az Apple Store-ban körülbelül 500 ezer darab lehet.)

Egyébként az Android Market korábban 31 hónap alatt érte el a 200 ezres határt, míg ugyanerre az Apple-nek mindössze 22 hónap is elegendő volt. Ugyanakkor az Android Marketnek csak 4 hónapra volt szüksége, hogy ezután elérje a 300 ezret, szemben az Apple-lel, amelynek újabb 8 hónapra volt szüksége a további 100 ezres bővüléshez. Másképp fogalmazva: úgy tűnik az Android fejlesztők lelkesebbé, gyorsabbá váltak, vagy az Apple-os tábor érdeklődése mérséklődött, mindenesetre szűkült a szakadék a két versenytárs között. Ez látszik az alábbi ábrán is.

A Distimo arról is megemlékezett, hogy a mostanra 100 ezret is meghaladó androidos fejlesztői tábor tagjai átlagosan 4,1 applikációt publikálnak egy év alatt, szemben az egy évvel ezelőtti fejenkénti 5 applikációval. Ennek magyarázata nyilvánvalóan a sok új fejlesztő megjelenése lehet.

A tanulmány elkészítésekor a Distimo egyébként csak az aktív programokat vette számításba, tehát például a szerzői jogok megsértése vagy vírusos tartalom miatt a Google által letiltott alkalmazásokat nem vette bele a 400 ezerbe.

Ezért zár be a magyar Playboy

2 órája

A modern férfi kép- és szerepminták változása, valamint a kiadó új célkitűzései állnak a Playboy bezárásának hátterében.