2014. május 19.

Lengyel multiplexper, kelet-európai digitális kérdőjelek

Jogi lépéseket fontolgat a nemzeti műsorszóró társaság, az Emitel, mivel álláspontjuk szerint törvénysértő módon csúszik a pályázat kiírása.

Jogi lépéseket fontolgat a nemzeti műsorszóró társaság, az Emitel, mivel álláspontjuk szerint törvénysértő módon csúszik a pályázat kiírása.

A történet azért lehet talányos, mert igencsak a nyolcas szám köré szerveződik. A tét ugyanis Lengyelország nyolcadik digitális földfelszíni multiplexének működtetése, ezen pedig a szakértők szerint éppen nyolc tévéadó műsorjele lesz továbbítható. A kérdésben illetékes varsói hatóságoknak ráadásul nyolc hónapjuk volna a tender lezavarására – az pedig június végén leketyeg.

Csakhogy a legújabb közlések szerint ősz előtt nem pályáztatnak. Több helyi médium is azt pedzegeti: az is állhat a csúszás hátterében, hogy az új programcsokor indítása hátrányosan érintheti a helyi kábeles és tányéros szolgáltatók pozícióit.

Romániában eközben épp a műsorszolgáltatói érdeklődés hiánya lassítja a digitális programhelyek betöltését. A bukaresti távközlési hatóság ugyanis az öt meghirdetett programhelyre csak két ajánlatot kapott – ezek egyike a Digi mögött álló RCS&RDS-től érkezett.

Szófiából ugyanakkor a köztévé elkalkulált digitalizációjáról érkeznek hírek: a Broadband TV News minapi cikke szerint ugyanis a BTN költségvetésének közel negyedét a jeltovábbításra költi. A társaság a tavalyi 70 után idén 65 millió levából (333 millió euróból) gazdálkodik, ebből 15 millió megy a digitális műsorszórásra – ez közel kétszerese az analóg műsorszórás korábbi költségeinek. Eközben a helyi háztartások alig 14 százaléka tévézik földfelszíni adások révén.