2012. május 07.

Lengyel tiltakozás a médiatörvény ellen

Olyan módosítást terveznek a lengyel médiatörvényben, ami egységes ellenállásba ütközik a helyi lapok részéről.

Olyan módosítást terveznek a lengyel médiatörvényben, ami egységes ellenállásba ütközik a helyi lapok részéről.

Egységes tiltakozást váltott ki a lengyel sajtóban az ottani médiatörvény tervezett módosítása. A szenátus tervei szerint megszűnne a téves állításokkal kapcsolatos helyreigazítási kötelezettség és helyette válaszadási jogot kellene biztosítani mindenkinek, akit egy cikk megsértett - írja az MTI. A törvénymódosítás tervezetét a szenátus az alkotmánybíróság azon ítéletére reagálva készítette, mely szerint a hatályos jogszabályok nem határozzák meg pontosan a helyesbítések és válaszcikkek kérdését.

57 főszerkesztő írta alá a nyílt levelet, amelyet minden napi- és hetilapban közzétettek, azok politkai irányultságától függetlenül. A tiltakozás oka, hogy úgy vélik: az aprónak tűnő változás drámai követkeményekkel járna. Jelentősen megnőne a terjedelem, és a változás "ellehetetlenítené a független szerkesztőségi politikát."

A szerkesztők levelükben hangsúlyozták, hogy a helyesbítés tényalapú és közlése a sajtó számára egyértelmű kötelesség: "A lapok nem hazudhatnak, s ha nem szándékosan mégis tévednek, kötelességük helyesbíteni és elnézést kérni." Ezzel szemben a válaszcikknek nem kell tényekre támaszkodnia, de a szerkesztőségeket jogszabály kötelezné az eredeti cikket terjedelmében akár kétszeresen is meghaladó írások közlésére. Ezzel nemcsak a politikusok, hanem a céges PR-esek is visszaélhetnének.