2010. május 19.

Lépésről lépésre megy az analóg

Fokozatos analóg lekapcsolást tervez az Nemzeti Hírközlési Hatóság. Így mindenki választhat magának új platformot.

Fokozatos analóg lekapcsolást tervez az Nemzeti Hírközlési Hatóság. Így mindenki választhat magának új platformot.

Az NHH egy olyan, többlépcsős menetrend véglegesítését végzi, amelynek során a közszolgálati és a kereskedelmi műsorok analóg adóinak lekapcsolására összehangoltan kerül sor - közölték.

Az NHH számításai szerint jelenleg mintegy 800-820 ezer háztartásban, vagyis a magyar lakosság hozzávetőleg egyötödénél elsődleges a szoba- vagy tetőantennás földfelszíni vételi mód. „Számukra a fokozatos lekapcsolás a megnyugtató megoldás, amelynek előnye egyebek közt, hogy az első lekapcsolás tapasztalatai felhasználhatóak a később átálló területeken”; az osztott igénybevétel miatt kisebb erőforrásteher (call center, szerelőkapacitás, eszköz-hozzáférhetőség) jelentkezik, ezáltal magasabb színvonalú támogatás biztosítható.

A fokozatos átállás az adófizetők számára is előnyös megoldás, hiszen az így lerövidülő simulcast – azaz a párhuzamos analóg és digitális sugárzási idő - költségvetési megtakarítást eredményez a közszolgálati televíziók műsorterjesztési díjaiban. Végül, de nem utolsó sorban a piaci szereplők is élvezhetik a többlépcsős lekapcsolási menetrendet, hiszen ez számukra is kiszámítható, tervezhető környezetet biztosít.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

1 napja

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.