2014. február 07.

Lesz kampány a közmédián túl?

Péntek reggelig egyetlen kereskedelmi rádió vagy tévé sem jelentkezett be a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), hogy a február 15-én induló kampányban politikai reklámot kíván közzétenni.

Legkésőbb február 15-ig kell lejelenteniük az NVB-nél az audiovizuális médiumoknak, ha politikai reklámokat szeretnének közölni a kampányban. Úgy látszik, nem sürgős a tévéknek és rádióknak, mivel még senki nem jelentkezett a lehetőségért.

A demokratikus közvélemény kialakulásához választási kampányidőszakban szükséges megfelelő tájékoztatás érdekében politikai reklám kizárólag ellenérték nélkül, az esélyegyenlőséget biztosító feltételek mellett közölhető - ezt tartalmazza az alaptörvény, ami alapján a választási jogszabályokban részletezik a kampányhirdetések közzétételét. Eszerint megkülönböztetik a politikai hirdetéseket és a politikai reklámokat: előbbit pénzért tehetik közzé a nyomtatott és online sajtóban, illetve mozikban, utóbbiakat pedig tévékben, rádiókban közölhetik.

A törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltatók egyenlő feltételek mellett tehetik közzé a jelöltet, illetve listát állító jelölő szervezetek és a független jelöltek politikai reklámjait, közös jelölt, illetve közös lista esetén a jelölő szervezetek együttesen jogosultak a politikai reklám megrendelésére. A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. A politikai reklám közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, és nem fogadhat el.

A jogszabály szerint amennyiben a közszolgálatinak nem minősülő, országosan elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó szolgáltatók biztosítani kívánják politikai reklám közzétételének lehetőségét, ezt legkésőbb február 15-ig kötelesek közölni a NVB-vel. Abban az esetben, ha a médiaszolgáltató határidőben nem nyilatkozik, politikai reklámot nem tehet közzé a kampányidőszakban, így a választók csak a közszolgálati médiában találkozhatnak politikai reklámokkal.

Címkék: kampány választás