2011. május 19.

Letartóztatás a Facebook nyilvános feltöréséért

Pontosabban egy biztonsági konferencián lezajlott nyilvános hackelés megörökítéséért kaptak el egy ausztrál újságírót. Őt kiengedték, az iPad marad.

Pontosabban egy biztonsági konferencián lezajlott nyilvános hackelés megörökítéséért kaptak el egy ausztrál újságírót. Őt kiengedték, az iPad marad.

A Facebook és más közösségi oldalak biztonsági hiányosságait taglaló cikk miatt tartóztattak le egy ausztrál újságírót - írja az AdWeek. Ben Grubb cikke tulajdonképpen egy IT biztonsági konferenciáról készült beszámoló volt: az egyik előadó a közönség előtt törte fel egy másik biztonsági szakértő feleségének a Facebook-oldalát, bemutatandó a hibákat.

Később aztán Grubbot kiengedték, az iPadjét azonban a rendőrség lefoglalta. Miközben a hatóságok eleinte tagadták, hogy őrizetbe vették volna, később kiderült, hogy így történt. Az újságíró ugyanis - rendőri engedéllyel - rögzítette a kihallgatását. A beszélgetés viszonylag ártatlanul indult, majd kütyüje átadását kérték, amit ő megtagadott.

Állítólag azért kapták el, mert a közösségi oldal egyik felhasználója bejelentést tett arról, hogy az adatait illetéktelenül tekintették meg, feltehetően a cikk nyomán. Az írást lehozó The Sydney Morning Herald kiadója azonban kiállt újságírója mellett: Grubbnak nincs köze semmiféle illgális adatmegtekintéshez, ő csak egy konferenciáról számolt be.

Ben Grubb egyébként részletesen beszámolt az eseményekről, miután kiengedték.