2017. december 22.

Letiltotta a GVH a www.orangeways.com-ot

A Gazdasági Versenyhivatal ideiglenes intézkedés keretében tiltotta meg a honlapon a személyszállításra vonatkozó kereskedelmi gyakorlat folytatását.

A GVH versenyfelügyeleti eljárást folytat az orangeways márkanév alatt kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozásokkal szemben, mert alaposan feltételezhetőnek ítéli meg, hogy utóbbiak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósítottak illetve valósítanak meg a fogyasztókkal szemben. A rendelkezésre álló adatok szerint ugyanis a vállalkozások egyebek mellett nem rendelkeznek az ágazati jogszabályok által megkövetelt engedélyekkel. Az eljárás alá vont vállalkozások kereskedelmi gyakorlatukat elsődlegesen a www.orangeways.com honlapon keresztül folytatják, a fogyasztók itt tudnak helyet foglalni különböző buszjáratokra és megvásárolni jegyeiket.

A versenyfelügyeleti eljárás során a GVH megállapította, hogy az ideiglenes intézkedés elrendelésének feltételei fennállnak, így

- a fogyasztói panaszok és a különböző hatóságok jogerős intézkedései alapján megalapozottan valószínűsíthető a jogsértő kereskedelmi gyakorlat,

- az ideiglenes intézkedést a fogyasztók további érdeksérelmeinek elkerülése indokolja,

- a kereskedelmi gyakorlat folytatása veszélyeztetné a gazdasági versenyt, valamint

- megállapítható, hogy az intézkedés halaszthatatlan, és más módon eredményesen nem biztosítható a fogyasztók további anyagi veszteségeinek elkerülése.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/100/2016.