2010. május 27.

Lezárult a PLT átvilágítása

Nagy Zoltán Péter portálunknak elmondta, az áprilisban lezárult felmérésben nagy hangsúlyt fektettek piacaik, üzleti lehetőségeik áttekintésére.

Nagy Zoltán Péter, a Pannon Lapok Társasága operatív ügyvezető igazgatója portálunknak elmondta, az áprilisban lezárult felmérésben nagy hangsúlyt fektettek piacaik, üzleti lehetőségeik áttekintésére.

 

A Pannon Lapok Társasága lezárta a hirdetési területek, a szerkesztőségek és a grátisz lapok átvilágításának - tavaly elkezdett - folyamatát. Nagy Zoltán Péter, a Pannon Lapok Társasága operatív ügyvezető igazgatója portálunknak elmondta, az áprilisban lezárult felmérésben nagy hangsúlyt fektettek piacaik, üzleti lehetőségeik áttekintésére. Értékelték a szervezet belső kommunikációját, az B2B aktivitás hatékonyságát, a hirdetési területen dolgozó kollégák szakmai és motivációs szintjét. A kiadó 2009-ben mintegy 20 százalékos visszaesést könyvelt el az országos hirdetési piacon, de ezt a regionális piacokon részben kompenzálni tudta.

A vizsgálat következtetései alapján a kereskedelmi területen új szervezeti és működési modellt alakítottak ki, melynek eredménye a „laposabb” működési struktúra és az új jutalékrendszer bevezetése, a kollégákkal szemben támasztott elvárások pontosítása és a folyamatos kontroll fenntartása. Újra pozicionálták a sales terület és a szerkesztőségek viszonyát is.

Nagy Zoltán Péter fontos fejleménynek nevezte (a napilapok tavalyi teljes tartalmi megújítása után) a szerkesztőségi elvárások, illetve létszám standardizálását (a kiadó valamennyi lapja azonos struktúrában működik), a minőség újradefiniálását, valamint a civil tudósítói rendszer kidolgozását és fenntartását. A lapokba - amelyek mindegyike a legerősebb médiatermék a saját piacán - a korábbinál mélyebben integrálták a közösségi tartalmakat, új hirdetési mellékleteket alakítottak ki, javították az országos-helyi téma arányt, az utóbbi javára. Az ügyvezető igazgató megfogalmazása szerint a „megmondó médiumok korának, az egyirányú kommunikációnak vége, a szerkesztőségek a lakossággal való szimbiotikus viszonyban a helyi értékek szócsöveivé váltak”. Az olvasók nagyot léptek a közösségi témák felvetésekben, érdekeik, értékeik megfogalmazásában. A lapok kötelessége mindezek képviselete, artikulációja.

Az online szegmensben a PLT továbbra is nagy erőkkel fejleszt, hogy behozza a korábbi lemaradását. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a print területek mellett a PLT által kínált online felületek nyújtsák a leghatékonyabb üzenetközvetítő eszközöket a hirdetőink számára” – mondta Nagy Zoltán Péter. A szolgáltatás-portfolió fejlesztése és az online értékesítés további integrációja a portfolióba egy új üzletfejlesztési szakember feladata lesz, akinek a kiválasztása a napokban zárult le.