2013. november 29.

Lezárult az Appra magyar! első szakasza

A beérkező nevezések közül összesen 164-et fogadott el a kiíró IVSZ az alkalmazásversenyen.

A beérkező nevezések közül összesen 164-et fogadott el a kiíró IVSZ az alkalmazásversenyen.

„Az eNET adatai alapján 2013 márciusában 2,4 millió okosmobil volt használatban Magyarországon, és az okoseszközök rohamos terjedésével párhuzamosan hazánkban is gombamód szaporodnak a mobilalkalmazás fejlesztésre specializálódott cégek” – mondta el Major Gábor, az Appra magyar!-t kiíró Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) főtitkára, aki szerint jól mutatja a szektorban rejlő potenciált, hogy a 2013-ban elindult Appra magyar!-ra összesen 164 érvényes nevezés érkezett.

Major szerint Magyarország is követi a legfontosabb nemzetközi trendeket: „Mivel nem készült tudományos kutatás a magyar appfejlesztő piacról, olyan benchmarkokat tudunk csak használni a szektor feltérképezéséhez, mint a versenyekre nevezett fejlesztések száma és minősége. Ezek alapján elmondható, hogy a három nagy operációs rendszerre optimalizált programok aránya évről évre növekszik.”

Ugyanakkor még bőven van növekedési lehetőség többplatformos fejlesztések piacán. Ezt támasztja alá az is, hogy az Appra magyar!-ra érkezett nevezések közül több mint 40 alkalmazás fut két platformon, és mindössze tízet optimalizáltak három operációs rendszerre. Magasan a legtöbb fejlesztés, több mint 110 csak egy alkalmazás piacteréről tölthető le.

Mi a helyzet Amerikában?

„A fejlett IT iparral rendelkező Amerikai Egyesült Államok érezhető módon előttünk jár, de ez egyáltalán nem szégyen. Jól mutatja az ottani fejlesztők piaci szimatát, hogy egy friss kutatás szerint a legtöbb fejlesztés iOS (81%) és Android (68%) operációs rendszerekre készül, de 37 százalékukat már a piacra legfrissebben érkező Windowsra is optimalizálják. A legtöbb programozó több platformra is készíti az alkalmazását” – mondta a főtitkár.

Szintén az ADC adatai szerint az USA-ban a játékok uralják az alkalmazásboltokat, de a fejlesztők örülnének a nagyobb változatosságnak. Természetesen rengeteg átfedés van a területek között, mégis jól mutatja a fogyasztói igényeket, hogy a programozók kétharmada készít játékokat, míg szórakoztatással kapcsolatos appokat 37 százalékuk, az oktatást támogató mobil megoldásokat 32 százalékuk, életmódos témájú alkalmazásokat 22 százalékuk fejleszt.

Magyarország ebből a szempontból eltérő képet mutat: a hazai alkalmazásverseny életmód kategóriájába érkezett a legtöbb nevezés (66), míg a játékok száma ennek kicsit kevesebb mint a fele (28).

A legnagyobb kihívás: a láthatóság

A fejlesztők szerint az appok piacán – Amerikában és itthon is – az ismertség elérése az első számú probléma. Megfelelő kommunikációs támogatás nélkül a legjobb fejlesztések is könnyen elveszhetnek. Többek között ezt a nehézséget igyekszik orvosolni az Appra magyar!. A projekt egyik legfőbb célja, hogy kellő publicitást biztosítson a legjobb hazai appokat elkészítő fejlesztőknek, programozóknak.

Az Appra magyar! támogatói: Apcom, Microsoft Magyarország, Magyar Telekom, T-Systems Magyarország, Telenor, eNET, Játéknet.hu. Médiatámogatók: Sanoma Media Budapest Zrt., Index, Inforádió, HWSW, Metropol, Marquard Média