2011. április 07.

Liszt Év a Magyar Rádióban

Két új műsorral jelentkezett a közrádió Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából.

Két új műsorral jelentkezett a közrádió Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából.

2011. április 6-tól két új műsorral jelentkezett a Magyar Rádió a Liszt Évhez kapcsolódóan. Ezek 15 résszel, heti váltásban jelentkeznek a közrádió különböző adóin.

Az MR1-Kossuth Rádión hallható Liszt városai azokat a településeket járja be, ahol a zeneszerző időzött élete folyamán. Az első rész Budapest utcáin, a Régi Zeneakadémián és a Terézvárosban kalauzolja végig a hallgatókat. A sorozat állandó szakértője Eckhardt Mária, szerkesztői Lánczi Ágnes és Kránitz Balázs, a műsorvezető Bősze Ádám.

Az MR3-Bartók Rádióban Liszt-rapszódia címmel indul jubileumi összeállítás. A 15 részes sorozatban a ma jelentős egyéniségei, a hazai és a nemzetközi művészvilág képviselői szólalnak meg Becze Szilvia mikrofonja előtt. Arról beszélnek, hogy mit köszönhetünk Lisztnek. Az adást rövidebb változatban egy héttel később az MR1-Kossuth Rádióban megismétlik. A zenei szerkesztője Miklósi András, csakúgy, mint a másik műsor esetében.

A Bartókon hetente a Liszt-műsorok felvezetéseként a Muzsikáló délután záró negyedórájában egy Liszt-toplistát lehet meghallgatni, amelyben Liszt-kortársak alkotásai és Liszt által kedvelt művek is felhangoznak. A Liszt városai című sorozat ismétlését követően pedig a Liszt-híradó foglalkozik a jubileumi Liszt-programokkal itthon és nemzetközileg.

Címkék: magyar rádió