2014. december 08.

Luxemburgba költöznek az RTL-csatornák

A korábbi híresztelést megerősítve a román hírügynökség közölte: az RTL csoport lemondott a Romániában engedélyezett hét tévécsatornájának licencéről.

November végén vált ismertté, hogy a német RTL csoport a magyarországi RTL Klubon kívül minden más magyar csatornáját Luxemburgba költözteti. Januártól a Romániában engedélyezett hét csatorna (RTL+, RTL II, Cool TV, FILM+, FILM+2, Reflektor és Sorozat+) is Luxemburgban, az anyacégnél működik tovább a CLT-UFA nevű RTL-cég fennhatósága alatt.

A német RTL csoport 2003 óta volt jelen a romániai piacon. 2012-ben a román médiahatóság kilenc évre meghosszabbította a Cool Tv és Film+2 műsorszórási engedélyét, amelyről most - december 1-i hatállyal - lemondott az RTL csoport.

A Mediafax hírét megerősítette az MTI-nek Turos Lóránd, a román Országos Audiovizuális Tanács tagja is. A román hírügynökség szerint a döntés mögött a magyarországi reklámadó bevezetése áll, de az RTL már a hír felmerülésekor cáfolta, hogy a reklámadó-fizetési kötelezettségére hatást gyakorolna a változás. Korábban Turos Lóránd az MTI-nek elmondta: azért előnyösebb több más uniós tagállamhoz képest engedélyt kérni Romániában, mert ott nem kell műsorszórási díjat fizetni.

Ezzel egy időben az M1 Híradója arról számolt be, hogy a NAV adóelkerülés gyanúja miatt nyomozhat az RTL Klub ellen, a csatorna néhány évvel ezelőtti cégvásárlásai miatt. A gyanú szerint ezek mögött nem állt tényleges gazdasági tevékenység. A közmédia információi szerint amennyiben a NAV adóelkerülést állapít meg, akkor 20 milliárd forinttal kell korrigálni a társaság adóalapját, ami után több milliárd forintnyi közterhet fizethet az RTL.

(Forrás: MTI)