2010. október 31.

MAKSZ: új tenderszabályzat

Tavaly kutattak egyet, holnap pedig már életbe is lép a Magyar Kommunikációs Ügynökségek Szövetségének új tenderszabályzata.

Tavaly kutattak egyet, holnap pedig már életbe is lép a Magyar Kommunikációs Ügynökségek Szövetségének új tenderszabályzata.

A MAKSZ 645 tendert vizsgált, ezekből mindössze 32% felelt meg a szövetség által korábban megfogalmazott ajánlásnak, azaz a pályázatok döntő része figyelmen kívül hagyta a Versenytárgyalási Útmutatóban foglaltakat. Az esetek 54,7 százalékában a kiírók nem adták meg a versenytársak nevét, tízből négyszer (39,3%) pedig nem definiálták, hogy hány körösre tervezik a tendert. Minden negyedik (28,8%) ajánlattevő nem adta meg a hozzávetőleges költségvetést, míg minden hetedik (14,4%) hiányos brief-et adott ki. Egyes tenderkiírások nem feleltek meg a szerzői jogi szabályozásnak (4,1%) sem.

A felmérést követően a MAKSZ az idei Reklámkonferencián tartott előadást az új tendereztetési szabályzatról, ennek keretében ügyfelekkel és médiaauditorokkal készített interjúkat mutatott be. Károlyi Zsuzsanna, az E.ON kommunikációs vezetője, Grósz Judit, a UPC marketing és értékesítési igazgatója, Pénzes Anna, a MediaSpirit Consulting ügyvezetője és Macher Szabolcs, a Mattai ügyvezetője egyaránt rámutattak arra, hogy van mit javítani e téren. A tagokkal történt konzultáció nyomán, a világ hirdetőit tömörítő WFA és az európai kommunikációs ügynökségek szövetsége, az EACA mintáját alapul véve készült el a MAKSZ új, a szövetség honlapjánelérhető útmutatója, amelyhez szekció lebontásban is készült részletezés.

A tendereztetés kapcsán megállapított minimum követelmények:

- a részvevők számának és körének meghatározása (lehetőség szerint a résztvevők nevének megadása),

- az eljárási határidők (legalább kezdete és vége) rögzítése,

- több szakasz vagy forduló esetén azok számának és rendjének meghatározása,

- a személyes brief és prezentációk időzítésének meghatározása,

- a személyi és infrastrukturális minimum követelmények rögzítése,

- a várt ajánlattal szemben támasztott, valamint annak súlyponti és elbírálási szempontjainak lefektetése,

- garanciák a szellemi termékek védelme érdekében.