Szalay Dániel 2013. május 31.

MEME: Visszafordíthatatlan károkat okozhat a reklámadó

A Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete szerint beláthatatlan károkat okozhat a ″televíziós különadó″.

A Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete szerint beláthatatlan károkat okozhat a ″televíziós különadó″.

A MEME álláspontja szerint a médiaszektorra kivetni tervezett adó visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el és beláthatatlan károkat okozna a magyar médiapiac, különösen a televíziós iparág szereplőinek. Számításaik szerint a befizetendő adó jelentős része elsősorban televíziós médiaszolgáltatókat sújtana, így inkább nevezhető majd „televíziós különadónak”, mint reklámadónak.

Munkahelyek, műsorok szűnhetnek meg

A tervezetben szereplő adókötelezettség, amely az egyesület szerint példa nélküli a nemzetközi gyakorlatban is, erőteljesen korlátozná a televíziós szektor alapvető társadalmi feladatainak ellátását, továbbá negatívan befolyásolná, ellehetetlenítené a televíziók gazdasági működését. Következményeként számolni lehet többek között népszerű hazai gyártású műsorok megszűnésével, munkahelyek eltűnésével. Egy ilyen adó egyértelműen és drasztikusan csökkentené a Magyarországon gyártott műsorok számát és sokféleségét, miközben Európa és a világ országaiban egyértelmű trend a helyi gyártású tartalom és műsorkínálat bővülése.

Külföldre mehetnek a médiaszolgáltatók

Az adó további tévéket ösztönözhet arra, hogy székhelyüket Magyarországról máshová tegyék át, amennyiben új televíziók indulnak, azokat pedig elriasztja attól, hogy ezt Magyarországon tegyék meg. A MEME álláspontja szerint az adó a nem magyar joghatóság alatt működő televízióknak is azt üzeni, hogy ne váltsanak joghatóságot.

Krízisben lévő iparág kapna újabb terhet

A televíziós iparág helyzetét jól jelzi, hogy az elmúlt öt évben reklámbevételeinek körülbelül felét elveszítette, a piac legnagyobb szereplői sem termelnek profitot, vagy csak szerény nyereséget érnek el. A teljes médiapiac 100 legnagyobb vállalkozása együttesen már 2011-ben is veszteséget termelt, közülük több mint 40 vállalat negatív eredményt ért el. Egy évek óta veszteséges ágazat kapna tehát újabb aránytalan terheket ezzel az adónemmel, miközben az ebből tervezett adóbevétel magyar költségvetésre gyakorolt hatása valójában elenyésző.

A cikk szerzője Szalay Dániel

Nézze meg Szalay Dániel teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.