2010. december 10.

MLE: lapok szűnhetnek meg

A nyomtatott sajtót le kell választani a médiatörvény-tervezetről, és önálló, csak az újságokra érvényes szabályozást kell kidolgozni az MLE szerint.

A nyomtatott sajtót le kell választani a médiatörvény-tervezetről, és önálló, csak az újságokra érvényes szabályozást kell kidolgozni az MLE szerint.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete szolidaritási alap létrehozását is kezdeményezi, amelyből azokat az lapokat támogatnák, melyek a médiahatóság "önkényes lépései" miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülnek.

A nyomtatott sajtót le kell választani az médiatörvény-tervezetről, és önálló, csak az újságokra érvényes szabályozást kell kidolgozni - ez a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) álláspontja. A szervezet szerint e nélkül a lapok elhalnak, a független információk pedig gyakorlatilag megszűnnek. Szolidaritási alap létrehozását is javasolták, ebből támogatnák azokat az újságokat, amelyek a médiahatóság "önkényes lépései" miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülnek.

Jelezték: az elmúlt hónapokban tanulmányozták ugyan a javaslatot, és számos alkalommal mondták el szakmai aggályaikat, de a napokban megrekedtek a tárgyalások. A kormány ugyanis egy-két technikai javaslattól eltekintve semmilyen "fogékonyságot" sem mutatott a szakmai észrevételek beépítésére. Az MLE szerint a törvényjavaslat több ponton alkotmányellenes lehet, és sérti a véleménynyilvánítás, valamint a sajtó szabadságát érintő egyetemes elveket.

Kifogásolták azt is, hogy a javaslat elkészítését nem előzte meg hatástanulmány. Aggályosnak nevezték, hogy a cikkeket "meglehetősen tág" jogértelmezési keretek alapján lehet majd megítélni, és az ilyen döntések alapján horribilis bírságokat lehet kiszabni, sőt akár törölhetőek is az egyes médiaszolgáltatók. Szerintük a jogalkotó ezzel az újságírói források európai jogrendnek megfelelő védelmét szüntetheti meg. Úgy vélik, megoldást jelentene, ha a nyomtatott sajtót leválasztanák a jelenlegi tervezetről, és önállóan szabályoznák. Kezdeményezik egy globális szolidaritási alap létrehozását is, amely az egyes országok, így Magyarország hatóságainak esetleges önkényes lépései esetén nyújthatna anyagi támogatást a kiadóknak, vezető újságíróknak - írja a Népszava.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

8 órája

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.