2010. május 31.

MR: újra itt a nyár

Májusban még húzhatja a választási kampány lendülete a Magyar Rádiót – aztán jön a strandszezon. A búcsúzó menedzsment már nem reformál.

A májusi hallgatottsági mutatókon még valószínűleg érezteti hatását a választási kampány idején felfokozott érdeklődés a közélet iránt, de nemsokára kezdődik a nyári szezon – összegezte portálunknak a rövidtávú kilátásokat a Magyar Rádió elnöke. A nemzeti főadónk százezrekben mérhető plusz-publikumot hozott az utóbbi hónapokban a közügyek előtérbe helyeződése.

A nyár „nem az országos rádiók szezonja” – jegyezte meg Such György, aki egy kérdésre válaszolva azt is elmondta: nem tervez struktúraváltást a strandszezon idejére. Nemsokára lejár ugyanis a mandátuma; ha a most is futó pályázaton ő nyeri el a posztot, akkor az esetleges pályázatában vázolt koncepciójában foglaltak szerint alakítaná a műsorrendet – ha pedig nem ő nyer, nem akarja kész helyzet elé állítani hivatali utódát – mondta.

Mint arról portálunk nemrégiben beszámolt, nagyot nyert az év eleje óta az MR1-Kossuth Rádió. A közéleti tematikájú adónak jól jött a kampány – és ez látszik a hallgatottságon is. Másik két adójukkal minden harmadik rádiózót elérnek. Az MR1-Kossuth Rádió 1,8 millió, az MR2-Petőfi Rádió 381 ezer, míg az MR3-Bartók Rádió mintegy másfél százezer hallgatót ér el nap, mint nap. A kérdés csak az: a választási időszak után, a strandszezon beköszöntével mennyire változnak ezek a mutatók. Januárban még napi 1,43 millió embert ért el a közszolgálati főadó, ehhez egy hónap alatt kereken százezer újabb érdeklődőt nyert, majd a március újabb hatvanezerrel dobta meg az MR1 táborát.

Ennél jóval nagyobb nyereséget hozott a választás hónapja. Áprilisban ugyanis 1,805 millió honfitársunkat érte el az MR1, ami testvérek között is kétszázezerrel nagyobb emelkedés. Ez az adat már csak azért is attraktív, mert azt mutatja: az MR1-Kossuth Rádió a Neo-t négyszáz ezer, a Class-ot félmillió hallgatóval körözi le egy átlagos napon – a mérésben szereplő kört, azaz a a 15 évnél idősebbeket alapul véve. Reggel ennél azért élesebb a verseny: az MR1 1,174 milliós közönsége alig 35 ezerrel népesebb, mint a Neo-é, viszont a Class-szal szemben például bő háromszázezres előnyt mutat. Így viszont nem is csodálhatjuk, hogy a leghallgatottabb negyedóra is az MR1-é. Mégpedig dél és negyed egy között – 725 ezres hallgatósággal. Így három rádió ér el naponta egymilliónál több embert Magyarországon. A 15 évnél idősebbek közül nyolcból heten rádióznak nap, mint nap, ami kicsit kevesebb, mint hét és félmillió embert jelent. Az átlagfogyasztó napi 4 óra 12 percet rádiózik.

Közülük 1,805 millió embert ért el a múlt hónapban nap, mint nap a Magyar Rádió főadója, az MR1-Kossuth, míg a két új országos kereskedelmi adó közül a Neo FM 1,412, a Class FM 1,302 milliós tábort mondhatott magáénak. Az élbolytól messze leszakadva következik az üldözőcsapat. A Juventus (521 ezer), a Rádió1-hálózat (444 ezer) és az MR2-Petőfi 381 ezer hallgató), majd egy újabb trupp: a másfél százezreseké. Ide a Klubrádió, a Sztár FM és az MR3-Bartók tartozik. Őket követi az Inforádió 102, a Roxy 77 és a Café 29 ezer hallgatóval.