2010. február 15.

MR: újratöltik?

Március közepén foglalkozhat a Magyar Rádió tulajdonosi testülete azzal a kérdéssel, hogy kezdeményezik-e a közmédium-elnök újrázását. Két-három hetük lesz a döntésre. Nem tudni, hogy egyes lépései segítik, vagy épp gátolják Such újrázását.

Portálunk információja szerint még el sem kezdődött Such Gy9rgy három és háromnegyed éves ténykedésének értékelése, aminek a végén szavazásra tehetnék fel a pályázat nélküli mandátum-hosszabbítás ügyét. Az ilyen újrázás ritka a magyar médiarendszerben, mint a fehér holló: az MR és a két köztévé vezetői közül egyedül a Dunát most is irányító Cselényi László kapta meg ezt a lehetőséget egy esztendeje.
Kuratóriumi forrásaink szerint a Such-éra értékelésénél számos pozitívum hangozhat el: már nem veszteséges a cég, az adók radikális profiltisztításon és újrapozícionáláson mentek keresztül. Három helyett (két internetessel együtt) hét csatornája van a Magyar Rádiónak, a szervezet fogyókúrán ment keresztül, ugyanakkor a megtartott munkatársak juttatásai reálértéken felül növekedtek. (Más kérdés, hogy rendre jelentek meg sajtóértesülések arról, hogy menedzserszerződése alapján kollégái javadalmazásának többszörösére jogosult az elnök.) Nem meszelte el az ORTT a közrádiót a pártatlanság sérelme miatt, az adásokban minden politikai oldal megszólalhat és meg is szólal – hangoztatják Such támogatói, akik szerint ez akár a hivatalban lévő elnök hendikepje is lehet.
A tulajdonosi testületben ugyanis kormánypárti és ellenzéki tagoktól kell bezsebelnie Suchnak a kétharmados támogatást, a hazai közélet logikája szerint pedig az egyik oldal nem szavaz meg semmilyen, a másiknak nem eleve elfogadhatatlan személyi javaslatot – teszik hozzá.
Információink szerint a december elsejei rádiósnapon Such bejelentette a munkatársaknak: ha pályázat nélkül nem nyer el újabb négy évet, nem száll versenybe a posztért.