2010. június 01.

MR2: kapcs ford - lak szolg

Különösebb csinnadratta nélkül üli meg új időszámítás szerinti harmadik születésnapját az MR2. A váltás némi perpatvart és sok új hallgatót hozott.

Különösebb csinnadratta nélkül üli meg új időszámítás szerinti harmadik születésnapját az MR2. Pedig a 2007-es váltás olyan volt, mintha Mézgáék nappalijából Köbüki űrbázisára pottyantunk volna. Néhány sikeresen megvívott meccs után úgy tűnik: az MR2 a csatornaszegmentálás egyik sikeres lépése volt a Magyar Rádióban. A kérdés csak az, marad vagy változik a menedzsment, és a vezérkar milyen irányt szab az adónak.

„Három éve a lakosság szolgálatában” – hirdeti az MR2 jubileumi szlogenje. Este a három év – közönségszavazás alapján kiválasztott – 15 legjobb dalával várja hallgatóit az adó, amely maga is behozott számos új nevet a hazai rádiózásba. A rádió már nevével is botrányt kavart, kapukon belül és kívül is. A „sorszámozás” bevezetését ugyanis sokan a hazai hírességek (Kossuth, Petőfi és Bartók) trónfosztásának előszobájaként értelmezték. Ezt az aggályukat erősítette, hogy az új adók (a nemzetiségi, a parlamenti és a regionális, majd a nemrég indult etnorádió) csak számot kapott. Eközben persze magánbeszélgetésekben a menedzsment tagjai is rendszeresen használták a régi neveket.

Ennél nagyobb kalamajkát okozott, amikor az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ment neki az MR-nek, mondván, túlzottan a kereskedelmi rádiókét idézi az MR2.Petőfi hangja, struktúrája. A dolog végül pereskedésig fajult, az akár „Zene jogszolgáltatáshoz” névre is keresztelhető csörtét pedig a közrádió nyerte. Amely, köszöni szépen, jól beállította magát az új vágányra. Stabil, a korábbinál jóval fiatalosabb közönsége egy átlagos áprilisi napon 381 ezer fős volt. Ezzel az adó – a Neo, a Class, a Juventus és a Rádió1-hálózat mögött – a zenei rádiók sorában az ötödik leghallgatottabb ma Magyarországon.

Hivatalos dáridó

Nem kerít nagy feneket az évfordulónak keddi közleményében maga a rádió sem. „Az adó az elmúlt 36 hónapban a hazai könnyűzenei életben, zenei és szociokulturális értelemben egyaránt igazodási ponttá vált. Folyamatosan bővülő, a magyar és a nemzetközi zenei élet változásaira és újdonságaira fokozottan érzékeny kínálata sokszínű és izgalmas, a poptól a világzenéig, a rocktól a lounge-on át az urban zenékig ível” – írják, megjegyezve: ezzel a zenei kínálattal az MR2-Petőfi Rádió továbbra is alternatívája tudott maradni az országos kereskedelmi rádiók megszokott zenei világának.

Ezt segítheti, hogy ma debütál az mr2.hu oldalon az eddigi összes MR2 Akusztik hanganyagát tartalmazó, a jövőben folyamatosan bővülő MR2 Akusztik-lejátszó, este tíztől pedig kétórás születésnapi Akusztik-válogatással idézik fel a sorozat legjobb pillanatait.

„Az elmúlt három évben az MR2-Petőfi Rádió hallgatótábora fiatalabb, iskolázottabb és városiasabb lett. A 18-39 éves hallgatók száma megduplázódott, a rádió részesedése pedig a 18-39 éves rádiózók között 2,5-szeresére emelkedett – említik meg.