2013. október 25.

MTE: nem szükséges a felhasználói azonosítók tárolása a gyermekbarát internethez

A szakmai szervezet a KIM és az NMHH közös kezdeményezését véleményezte. Egy sor dologgal egyetértenek, az azonosíthatósággal viszont gondjuk van.

A szakmai szervezet a KIM és az NMHH közös kezdeményezését véleményezte. Egy sor dologgal egyetértenek, az azonosíthatósággal viszont gondjuk van.

"A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) szerint aggályos az IP-címek és más azonosítók, tartalmak tárolása a felhasználók jobb azonosítása érdekében, ráadásul mindez teljesíthetetlenül nagy terhet is róna a szolgáltatókra" - olvasható a szakmai szervezet állásfoglalásában, melyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) Gyermekbarát Internet elnevezésű kezdeményezésének jogszabályszöveg-tervezetéhez fűzött.

Az MTE a kezdeményezés jelentős részével messzemenőkig egyetért, ugyanakkor szerintük aggodalomra adnak okot a felhasználók online térben való azonosíthatóságára vonatkozó elképzelések. A  tervezetben található rendelkezés szerint a tárhelyszolgáltatók (általában ebbe a kategóriába sorolhatóak a felhasználói tartalmakat elérhetővé tevő közösségi site-oknak, videomegosztóknak, fórumoknak és kommentelési lehetőségnek helyet adó szolgáltatók) kötelesek lennének egy évig tárolni az IP címeket, egyéb felhasználói azonosítókat és a felhasználók által feltöltött tartalmakat.

Az MTE szerint ez a kötelezettség több okból is aggályos. Többek között azért, mert a felhasználói tartalmak többnyire ingyenesen elérhetőek, így a tárhyelszolgáltatók nem tudnák miből finanszírozni a szükséges kapacitást; fennállna a "külföldre menekülés" esélye; bár a tervezet a gyermekek védelme érdekében kívánja előírni a tárolási kötelezettséget, azonban nem tesz különbséget a tárolási célja szempontjából a gyermekekkel kapcsolatos és az egyéb bűncselekmények között; a tárolt IP cím nem egy felhasználót, hanem általában egy háztartást vagy egyéb intézményt azonosít; a szolgáltatókra párhuzamosan vonatkozna a fenti tárolási kötelezettség és az ún. Infotörvény szerinti törlési kötelezettség, mely alapján a személyes adatokat (pl. valakinek az arcképe egy videón) törölni kötelesek az érintett kérésére.

A teljes vélemény elolvasható itt: http://mte.blog.hu/2013/10/25/gyermekbarat_internet