2010. február 16.

MTV: cégvezető nélkül

Alig két hónappal kinevezése után lemondott a Magyar Televízió cégvezetői posztjáról Bednárik Imre. Ismét választott irányító nélkül működik a közmédium. Egyik különös helyzetet váltja a másik, a köztévé helyzete nem javul.

Személyes okokkal indokolta lépését a december 9-én – hírigazgató megbízatása mellett – cégvezetővé kinevezett újságíró, aki az MTV tájékoztatása szerint most éppen betegszabadságát tölti.
A közmédiumtól szokatlanul kurta közlemény szerint kedden nyújtja be hivatalosan is lemondását a kuratórium elnöknek, akit – akárcsak Medveczky Balázs ügyvezető alelnököt – már tájékoztatott szóban szándékáéról.
Portálunknak köztévés források azt valószínűsítették, hogy egy újabb, jogi csűrcsavarokkal tarkított vezetési válságtól kívánja megkímélni ezzel saját magát és a céget a kereskedelmi médiából igazolt vezető. Az őt megválasztó elnökség és a társadalmi szervezetek delegáltjaiból álló nagykuratórium ugyanis pénteken délelőtt ül össze egy megbízatását érintő tanácskozásra.
Információink szerint Bednárik megválasztása az egyetlen napirendi pont, amely hivatalosan az eljárás jogszerűségéről szól, de – állítja több testületi tag is – könnyen válhatott volna visszahívási procedúrává a rendezvény. Márpedig a kuratóriumi elnökség Fidesz és KDNP által delegált tagjai eleve ellenezték a kinevezést, így a „civilek” egy nagyobb csapatát maguk mellé állítva, akár olyan határozatot is hozhattak volna, amely elmozdítja a cégvezetőt, vagy szabálytalannak ítéli megválasztását.
Ezt akár hosszas pereskedés követhetné, ami sem az intézménynek, sem a politikával kezét eddig meg nem égető Bednáriknak nem tenne jót. A cégvezető leköszönésével sajátos helyzet szűnt meg a köztévénél, hiszen a majd’ két éve ügyvezetősködő Medveczky Balázs (volt) a munkáltatója a cégvezetőnek, akinek aláírása nélkül gazdasági, pénzügyi döntései nem léptek hatályba.