2010. július 11.

MTV: hitelcsend, kivárás

Hivatalosan egyhamar nem tudhatjuk meg, pontosan milyen feltételekkel vett volna fel hitelt a Magyar Televízió.

Hivatalosan egyhamar nem tudhatjuk meg, pontosan milyen feltételekkel vett volna fel hitelt az MTV. A Magyar Televíziónak nincs közvetlen kapcsolata a kormányzattal. A tulajdonosi jogokat gyakorló MTV Közalapítvány kuratóriumának feladata, hogy az alapító Országgyűlés felé lépéseket tegyen a működőképesség fenntartása érdekében - jelezték portálunk érdeklődésére.

„A közbeszerzésekről szóló törvény, illetve az MTV Zrt. gyakorlata alapján – az eljárás tisztasága érdekében - az eredményhirdetést megelőzően semmiféle információ nem adható az ajánlatokra vonatkozóan” – közölték portálunk érdeklődésére, emlékeztetve arra, hogy „a hivatalos eljárás még nem zárult le”.

Az viszont kiderült közlésükből, hogy a pénzzavarban lévő közmédium nem fordult a kabinethez támogatásért – ezt ugyanis a Magyar Televízió Közalapítványtól várják. „A Magyar Televíziónak nincs közvetlen kapcsolata a kormányzattal. A tulajdonosi jogokat gyakorló MTV Közalapítvány kuratóriumának feladata, hogy az alapító Országgyűlés felé lépéseket tegyen a működőképesség fenntartása érdekében” - jelezték.

A közalapítvány kuratóriumának elnöksége azonban szerdán végül nem engedélyezte, hogy egymilliárdos működési hitelt vegyen fel a köztévé. (Portálunk információja szerint a jövőben befolyó tévé-előfizetési díj terhére.) A menedzsment akkor azt közölte: augusztusban már a műsorkészítést és a munkabéreket sem tudja tovább finanszírozni a társaság, amely a cég tönkretételének tartja, hogy nem engedik újabb hitel felvételét. Az MSZP és az SZDSZ által delegált kurátorok ugyanis „nem engedélyezik a köztévé folyamatos működését biztosító külső forrás bevonását. Tartózkodással, illetve ellenszavazatokkal blokkolták a könyvvizsgáló és a Felügyelő Bizottság által javasolt banki hitel felvételét, annak ellenére, hogy azt a kuratórium elnöke is megszavazta, és hogy ahhoz nemrég még maguk is hozzájárultak a közbeszerzési eljárás kiírásának elfogadásával” – írták a döntést kommentáló közleményükben.

Portálunknak az engedélyezést ellenző testületi tagok arról beszéltek: se azt nem látták, hogyan fizetné vissza az összeget az MTV, se azt, hogy miért kellene akkor megterhelni az újabb adóssággal a közmédia-rendszert, amikor heteken belül átalakítják azt – legalábbis erre enged következtetni, hogy a parlament előtt van a médiacsomag.

Forrásaink – jelezve, hogy nem látnak olyan stratégiát a menedzsment részéről, amely garantálná a cég helyzetének stabilizálását - felhívták a figyelmet arra: a menedzsment (amely az előző kabinet számlájára írja az elvonást) a kormányzattól is kérhetne támogatást működéséhez. Utaltak arra: ellenzékben a Fidesz keményen bírálta a Magyar Televízió különjuttatásának megnyirbálását.

Korábbi közlése szerint az MTV évi 3 milliárd forinttal csökkentette a kiadásait, de 6,5 milliárd forint továbbra is hiányzik a kasszából – közölte egy hónapja portálunk érdeklődésére a közmédium. Tájékoztatásuk szerint „a Magyar Televízió gazdasági helyzete valóban kritikus”. A korábban már nyilvánosságra hozott adatokat megismételve jelzik, hogy az állami juttatások 9,5 milliárdos kurtításával a szabadon felhasználható források felének kellett búcsút inteniük.

„A menedzsment mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldást találjon a helyzetre, ezért minden lehetőséget megfontol, igyekszik partnerei részére kifizetéseket teljesíteni, fizetési átütemezésben és részletfizetésben megállapodni” – áll érdeklődésünkre adott válaszukban, amely szerint a dolgozók bérének kifizetése „elsőbbséget élvez a társaság egyéb kötelezettségeivel szemben”.

Az MTV kommunikációs irodája ugyanakkor június elején nem válaszolt azon kérdésünkre, hogy van-e terve a cégnek arra az esetre, hogy ha nem tud bért fizetni, miként hidalja át a problémát folytak, folynak-e tárgyalások az üzemi tanáccsal és érdekképviseletekkel arról, hogy ezek türelmet tanúsítanak fizetési késedelem esetén, , elenleg mekkora a Magyar Televízió Zrt. tartozásállománya, s ennek mekkora része esik a székházszerződésre, kért-, kér-e (akárcsak átmeneti) támogatást az új kormánytól a társaság.