2010. július 07.

MTV: hiteltelenül

Augusztusban már a műsorkészítést és a munkabéreket sem tudja tovább finanszírozni a Magyar Televízió (MTV), ha nem vehet fel hitelt - állítják.

Augusztusban már a műsorkészítést és a munkabéreket sem tudja tovább finanszírozni a Magyar Televízió (MTV), amely a cég tönkretételének tartja, hogy nem engedik újabb hitel felvételét. Az ellenzők szerint sem az időpont nem megfelelő, sem a garanciák nem adottak ahhoz, hogy rábólintsanak a kezdeményezésre.

Az MSZP és az SZDSZ által delegált kurátorok ugyanis „nem engedélyezik a köztévé folyamatos működését biztosító külső forrás bevonását. Tartózkodással, illetve ellenszavazatokkal blokkolták a könyvvizsgáló és a Felügyelő Bizottság által javasolt banki hitel felvételét, annak ellenére, hogy azt a kuratórium elnöke is megszavazta, és hogy ahhoz nemrég még maguk is hozzájárultak a közbeszerzési eljárás kiírásának elfogadásával” – írják szerdai közleményükben.

„Nem értjük a döntést, mert akik most távozóban felperzselik maguk mögött a földet, sem érdemi indoklással, sem más javaslattal nem álltak elő. Véleményem szerint ez a viselkedés nemcsak ésszerűtlen és felelőtlen, hanem méltatlan a demokráciához is” – tette hozzá a közlemény szerint Medveczky Balázs ügyvezető alelnök.

Portálunknak az engedélyezést ellenző testületi tagok arról beszéltek: se azt nem látták, hogyan fizetné vissza az összeget az MTV, se azt, hogy miért kellene akkor megterhelni az újabb adóssággal a közmédia-rendszert, amikor heteken belül átalakítják azt – legalábbis erre enged következtetni, hogy a parlament előtt van a médiacsomag.

Forrásaink – jelezve, hogy nem látnak olyan stratégiát a menedzsment részéről, amely garantálná a cég helyzetének stabilizálását - felhívták a figyelmet arra: a menedzsment (amely az előző kabinet számlájára írja az elvonást) a kormányzattól is kérhetne támogatást működéséhez. Utaltak arra: ellenzékben a Fidesz keményen bírálta a Magyar Televízió különjuttatásának megnyirbálását.

Korábbi közlése szerint az MTV évi 3 milliárd forinttal csökkentette a kiadásait, de 6,5 milliárd forint továbbra is hiányzik a kasszából – közölte egy hónapja portálunk érdeklődésére a közmédium. Tájékoztatásuk szerint „a Magyar Televízió gazdasági helyzete valóban kritikus”. A korábban már nyilvánosságra hozott adatokat megismételve jelzik, hogy az állami juttatások 9,5 milliárdos kurtításával a szabadon felhasználható források felének kellett búcsút inteniük.

„A menedzsment mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldást találjon a helyzetre, ezért minden lehetőséget megfontol, igyekszik partnerei részére kifizetéseket teljesíteni, fizetési átütemezésben és részletfizetésben megállapodni” – áll érdeklődésünkre adott válaszukban, amely szerint a dolgozók bérének kifizetése „elsőbbséget élvez a társaság egyéb kötelezettségeivel szemben”.

Az MTV kommunikációs irodája ugyanakkor június elején nem válaszolt azon kérdésünkre, hogy van-e terve a cégnek arra az esetre, hogy ha nem tud bért fizetni, miként hidalja át a problémát folytak, folynak-e tárgyalások az üzemi tanáccsal és érdekképviseletekkel arról, hogy ezek türelmet tanúsítanak fizetési késedelem esetén, , elenleg mekkora a Magyar Televízió Zrt. tartozásállománya, s ennek mekkora része esik a székházszerződésre, kért-, kér-e (akárcsak átmeneti) támogatást az új kormánytól a társaság.