2010. március 04.

MTV: holnap lesz fácán?

Estére kiderülhet, talált-e megoldást a Magyar Televízió vezetői válságára a közmédiumot felügyelő közalapítvány. Több koncepció és forgatókönyv is szóba kerülhet.

Előbb a parlament által pártdelegáltakból választott elnökség, majd a civil szervezetek képviseletében bejutottakkal kiegészült nagykuratórium ül össze; előbbi napirendjén szerepel, egy pont, amelynek címe „vezető tisztségviselő helyzete az MTV Zrt.-nél”, részletek azonban a közalapítvány honlapjáról nem derülnek ki. Persze, azon túl, hogy a cégbíróságként eljáró Fővárosi Bíróság döntése nyomán tárgyalják az ügyet. (Annak megállapítása szerint az ügyvezető alelnök nem vezető tisztségviselő, ezért 30 napon belül kellene egyet választani. Csakhogy a médiatörvény ennél hosszabb határidőket szab, a hatályos elnöki pályázat pedig szeptemberben zárul, így a helyzet finoman szólva is képlékeny.
A késő délelőtt kezdődő nagykuratórium napirendjén is szerepel „az MTV Zrt. vezetésének kérdése”. A bizonytalansági tényező csak az, hogy él-e felvetéssel ez ügyben az elnökség. ha igen, akkor az feltehetőleg a kétharmados többségben lévő, kardinális kérdésekben gyakorta együtt szavazó MDF-MSZP-SZDSZ tengely indítványa lesz. Ha nem, akkor saját előterjesztéssel élhetnek a civilek. A kérdés csak az, hogy annak mi lesz a tartalma, illetve mennyire megy szembe azzal a kormányoldali elképzeléssel. vagyis azzal, hogy neveztessenek ki felügyelőbiztost az éppen harmadik elnöktelen évét kezdő intézmény élére a cégbírósággal.
Ez a lépés lutri volna, hiszen nem tudható, a politika (és az azt részben megjelenítő kuratóriumi elnökség) szándékainak parírozó vagy független személy kerülne a székbe, s mit tenne a társaság fizetésképességének megőrzése érdekében.