2010. március 11.

MTV: két hét múlva felügyelőbiztost kérnek?

Következő ülésén dönthet a Magyar Televízió Közalapítvány elnöksége arról, hogy kéri-e a cégbíróságtól felügyelőbiztos kijelölését a nagyobbik köztelevízió élére. Azaz a tegnapi ülés után két hétig még biztosan várhatunk a döntésre.

Testületi tagoktól származó információink szerint a szocialista és a szabaddemokrata delegáltak támogatják, hogy kérjenek átmeneti vezetőt a 2008 márciusának eleje óta elnök nélkül működő társaság menedzsmentjének csúcsára. Szerintük elegendő, ha a parlament választotta elnökségnek határoznia erről – még pedig egyszerű, feles többséggel. Azaz az összes szocialista és egy SZDSZ delegált voksa is elegendő lehet.
A kinevezést elutasító ellentábor (benne a Fidesz- és a KDNP-jelöléssel bejutott tagok) kezében viszont számos eszköz van arra, hogy megkérdőjelezzék az esetleges felkérés jogszerűségét. Ennek egyik módja lehet, ha arra hivatkoznak, hogy a civil delegáltakkal kiegészített nagykuratóriumnak kellene határoznia az ügyben. A dolog furcsasága, hogy ezzel akár egy álló hónapig is napolható az ügy. A mostani társadalmi delegáltak egy évre szóló mandátuma ugyanis március utolsó másodpercében lejár, az újakat pedig közvetve választják, civil szervezetek jelölése alapján. Ha valamelyik delegálásra jogosult tömörülés nem jelzi, kit küldött az adott testületbe, hetekkel is elodázhatja az alakuló ülés összehívását. (Erre általában a március végi mandátumtombola után négy-hat héttel kerítenek sort.)
A másik út, ha a közalapítvány ellenőrző testületénél (ET) próbálkoznak. A grémium három tagja közül kettőt az ellenzék delegál, így esélyük lehet arra a fideszes és KDNP-s delegáltaknak, hogy panaszuk megértésre talál. Ebben az esetben az ET előbb a határozat visszavonására hívja fel a döntést meghozó testületet, majd az Országgyűlés, mint alapító elnökéhez fordul. Csakhogy az április 25-én záruló választások után is kell jó pár hét, hogy összeüljön az új összetételű törvényhozás. Addig nincs igazán, aki döntsön egy ilyen beadványról.