2010. október 10.

MTV – pénzért

Vannak tévécsatornák, amelyekről akkor sem mond le egy-egy csoport, ha az ingyenességet egyik napról a másikra odahagyják.

Vannak tévécsatornák, amelyekről akkor sem mond le egy-egy csoport, ha az ingyenességet egyik napról a másikra odahagyják. Az RTL Klub és a TV2 után sajtóhírek szerint erre készül most az MTV is. A kérdés csak az, hogy pontosan milyen rendszerben, és hogy ez mennyi pénzt hoz majd nekik.

A lényeg röviden és tömören ennyi: a zenetelevíziózás úttörőjének tulajdonosa, a Viacom jövő januártól néhány európai piacon int búcsút az ingyenességnek. A nagy kérdés persze úgy fogalmazható meg: a túlélés vagy a gyorsított halál záloga, hogy ezután fizetni kell az MTV-ért. A helyi lapok csak arról írnak, hogy Németországban és Ausztriában a digitális kábel-, műholdas- és IPTV-csomagokban csak pénzért érhető el a csatorna. A júzer pluszszolgáltatáshoz is jutna: MTV Brand New néven indítanának új csatornát.

A fizetőssé tétel nem újdonság a cégcsoportnál: számos adójuk fogható kizárólag ezzel a megoldással. Piaci elemzők ugyanakkor arra emlékeztetnek: az 1981-ben indult adó Nyugat-Európában már messze túljár legjobb korszakán. Hogy a német nyelvű piacokon tervezett átállás jelent-e bármit a magyarországi felhasználók számára, arról egyelőre nem kaptunk választ a társaság hazai ágától.

Az ingyenesen fogható adók közül elsőként az RTL-csoport indult el a fizetőssé válás útján. Szeptember végén jelentette be Gerhard Zeiler, a konszern első embere, hogy a hirdetési bevételek mellé másik erős lábat kívánnak rendelni. A bevételek negyven százaléka már most is más területekről érkezik, de az arányt tovább kell emelni, csökkentve ezzel a reklámpiacnak való kitettséget. Ennek egyik útja lehet, hogy fordítanak kábelstratégiájukon. Most a tévécsatornák fizetnek azért, hogy bekerüljenek a terjesztett csomagokba – holott ennek fordítva kellene történnie. „Ez egy sokat ígérő út” – jegyezte meg a konszernfőnök, aki szerint elsősorban a HD-adásokkal lehetne ezt a váltást megcsinálni, s ebben a játékban már értek is el részeredményeket.

Nem sokkal később jelentették be, hogy – jövő januártól – Magyarországon is fizetős lesz az RTL Klub műsora. Később a TV2 is közölte: leállnak az ingyenes adással, már ők is tárgyalnak erről kábelszolgáltatókkal, és egyes egyeztetéseik már eredménnyel is jártak.

 

Legendás rockerek A Dal színpadán

1 napja

Szombat este A Dal 2019 második elődöntőjét láthatják a Duna Televízió és a Duna World nézői. A versenyzők mellett ismét legendás vendég-fellépő áll színpadra: február 16-án a Republic együttes zenél majd.

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

1 napja

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg.