2010. december 09.

Magyar 3D-szenzáció

A háromdimenziós televíziózást forradalmasító, Magyarországon kifejlesztett technológiát mutat be nemsokára egy hazai cég – a tengerentúlon.

A háromdimenziós televíziózást forradalmasító, Magyarországon kifejlesztett technológiát mutat be nemsokára egy hazai cég – a tengerentúlon. Az iPont Kft. rendszere lehetővé teszi a 3D-s műsorok szemüveg nélküli élvezetét.

A január eleji CES-en, Las Vegasban mutatják be a prototípust, amelynek működési rendszeréhez már megkérték az európai szabadalmi oltalmat. Korcsok Zoltán, a társaság ügyvezető igazgatója portálunknak elmondta: egyelőre sem azt nem tudni, ki gyártja majd szemüveg nélküli 3D-boxot, sem az, várhatóan mennyibe kerül majd a termék.

Cégük a Magyar Telekommal, az Origo Filmstúdióval és az Antenna Hungáriával is együttműködik, utóbbival júliusban már átestek a rendszer labortesztjén.

A Médiapiac.com akkor – július elején - arról írt: a kódolást, modulációt, dekódolást, megjelenítést magába foglaló átviteli lánc hibamentesen működött a teszt során. A videotartalom képformátuma FullHD (1920x1080), 50i, az átvitel adatsebessége 8 megabit/s volt. Az autosztereoszkópikus 3D technológia digitális televíziós alkalmazására Magyarországon még nem volt példa, sőt ez világviszonylatban is úttörő kezdeményezésnek számít.

Az ügyvezető igazgató csütörtöki közlése szerint a rendszer Blueray és YouTube-kompatibilis, de a gyatrán felvett vagy tárolt tartalmak feldolgozására, élvezetére nem alkalmas. „A jó minőségű contentet jelenítjük meg, kifejezetten a minőségre koncentrálunk” – jegyezte meg. Azt hangoztatta: öt-nyolc éves kitartó fejlesztéssel elérhető, hogy 2018-ban akkora legyen a hazai háromdimenziós export, mint jelenleg a szoftveriparé. Ehhez viszont arra van szükség, hogy megfelelő kutatás-fejlesztési rendszer és tudásközpont-hálózat alakuljon ki Magyarországon.

Holnap új autós magazin indul!

5 órája

Az Autónavigátor.hu október 15-én nyomtatott újsággal is jelentkezik. A negyedévente megjelenő Autónavigátor.hu Magazin első számában menetpróbákat és exkluzív interjúkat is olvashatnak a lőerők szerelmesei.