2010. február 14.

Magyar kampány: távol Obamától

Nem vár megdöbbentő újdonságokat az idei választási kampánytól Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint a szakemberek akkor jutnak leginkább megszólalási lehetőséghez a korteskedés heteiben, ha nincs két ellentétes pártprogram, amiről vitatkozzon a közvél

- Ha azt mondja egy médiaszakos diáknak, hogy modern kampány, ő rávágja: Obama. Alkalmazhatóak az amerikai elnökválasztásnál bevetett receptek Európában – konkrétan Magyarországon?
- Csak nagyon nagy fenntartásokkal, különösen nálunk. Az Egyesült Államokban annyira csekély a helyi ügyekben a központi kormányzat szerepe, hogy bőségesen jut tér a polgári kezdeményezéseknek. Ha ott azt akarja az ember, hogy jobban működjön a helyi általános iskola, akkor részt kell vennie a szülői munkaközösség működésében, ha beleszólást kér a közösség ügyeibe, akkor elég, ha bekapcsolódik ezek intézésébe. A mi koraszülött jogállamunk viszont számos rizikót átvállal a közembertől; ő dönt ezekben az ügyekben, így itt az öntevékenységre vajmi kevés tér marad.
- Obama az internetes adomány- és szavazatgyűjtéssel ért el hatalmas sikereket. Nyert csatának nézhet elébe, aki eluralja a magyar webet?
Fontos különbség, hogy Magyarországon kevesebben és kevesebbet interneteznek, mint a tengerentúlon, sokan pedig csak a munkahelyükön ülnek a gép elé – olyankor meg nem illik politikával foglalatoskodni. Ennél lényegesebbnek gondolom, hogy a magyar választópolgárnak (például a másodállása miatt) sokkal kevesebb a netezésre fordítható ideje, és ebben is inkább passzív, mint aktív szerepet játszanak. Nem blogolnak, hanem olvassák mások írásait.
- Internetes fórumokon kellene vitatkoznunk szabad perceinkben?
- Ha ez szakpolitikák hozzáértő megvitatását jelenti, akkor a válaszom: akár. És ha kevés a tartalomgyártó, de sok a befogadó, akkor nagy sikere lehet egy-egy színvonalas vitafórumnak. Ebből is kevesebbünk van, mint egy átlagos nyugati demokráciában.
- Örüljünk, hogy sok az eszkimó, fogjunk mindenkinek halat?
- Nem kell túl sokat pecáznunk, mert Magyarországon ezek a vitahelyek is polarizáltak: a Fidesz-szimpatizánsok Orbán Viktor, a szocialista hívek pedig Mesterházy Attila Facebook-lapját vagy blogját fogják olvasni. Ez annyit jelent, hogy a politikusok zöme a netes jelenléttel nem újabb híveket nyer, hanem ápolja az őt egyébként is kedvelőkkel a kapcsolatot; megerősíti őket a meggyőződésükben. Tudomásul kell vennünk kialakult egy jobb- és egy baloldali szubkultúra, a maga hírcsatornáival, vitahelyeivel, a kettő között pedig ott egy tömeg, amelyik inkább nem köteleződik el, és a kereskedelmi médiát fogyasztja. A Nők Lapja site-jára többen mennek fel egy átlagos napon, mint a Fidesz és az MSZP honlapjára együtt.

(Az interjú teljes szövegét a Lapkiadás és Médiapiac márciusi számában olvashatják.)

Teltházzal debütált az első hazai Influencer Festival

13 órája

Tartalomgyártás, platformok közötti átjárás, közösségi média menedzsment, be- és kikövetés, social kampánytervezés, influencer portfólióépítés – ezek voltak a hívószavak az első hazai Influencer Festival előadásain.