Idén is országos rendezvénysorozattal készül az Ezer Lámpás Éjszakája.

A rendőrség legfrissebb statisztikái azt mutatják, hogy Magyarországon átlagosan minden órában két gyerek eltűnését jelentik be a hatóságoknál. 2011-ben még „csak” 11 ezer gyermekeltűnést jelentettek be az országban, ez a szám azonban 2016-ban már közel 19 ezer volt.
Ebből 15 968 esetben fiatalkorú eltűnése miatt rendeltek el körözést, vagyis olyan kamaszok miatt, akik már elmúltak tizenhat évesek, de még nem töltötték be a tizennyolcadik életévüket. Azon eseteknek a száma pedig, ahol az eltűnt még a tiznnégy éves kort sem érte el, tehát még gyermekkorú eltűntről beszélhetünk, 2731 volt.

Az eltűntek száma lehet, hogy idén sem fog csökkenni, legalábbis az eddigi 2017-es statisztikák azt mutatják. A rendőrség tájékoztatása szerint május elejéig a regisztrált hatályos körözések száma fiatalkorúak esetében 3005, gyermekkorúak esetében 645 volt.

A csellengés veszélyeire és az eltűnéssel kapcsolatos kockázatokra hívja fel a figyelmet az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű kampány és program, amelyet 2011-ben hozott létre Kárász Róbert televíziós műsorvezető. Az eltűnt gyermekek felkutatása érdekében életre hívott civil kezdeményezést évről évre egyre több hazai nagyvárosban rendezik meg. Május 28-án tizenhárom városban jótékonysági koncertekkel, családi programokkal és bűnmegelőzési felvilágosítással várnak minden érdeklődőt a helyszíneken.

A tizenhárom város: Budapest, Dunaújváros, Eger, Győr, Kecskemét, Kisvárda, Miskolc, Siófok, Székesfehérvár, Tatabánya, Vác, Záhony, Zalaegerszeg.

Fotó: A résztvevők luftballonokat engednek el

Az Ezer Lámpás Éjszakája idei kampányához ismert hazai személyiségek csatlakoztak, annak érdekében, hogy még jobban nyomatékosítsák az eltűnt fiatalkorúak felkutatása érdekében tett intézkedések fontosságát.
A kereskedelmi televíziók közül az RTL Klub, a TV2, az ATV és a Sláger Tv is sugározza már azokat a rövidfilmeket, amelyekben az eltűnésekkel kapcsolatos veszélyekre és statisztikákra hívja fel a figyelmet Hegyi Barbara, Gubás Gabi, Epres Panni, Jaksity Kata, Lábas Viki, valamint Szabó Győző, Benedek Tibor, Sváby András és a Wellhello együttes két tagja Fluor Tomi és Diaz is. A kisfilmek szereplői a nők elleni erőszak felszámolásáért is felemelik a hangjukat. Az idei kampány arca Gubás Gabi színművésznő.

Fotó: Luftballonok az égen

A program védjegyévé vált figyelemfelkeltő és látványos akció az idén sem marad el. A résztvevők közel 20 ezer világító lufit engednek majd a magasba, így emlékezve az eltűnt gyerekekre, valamint a világító gömbök fényeivel jelezni szeretnék azt is, hogy minden gyereket hazavárnak.

Rádiós pályázatok

20 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.