2012. október 04.

Magyarországra jön az Euronews

Huszadik születésnapját ünnepli jövőre a nemzetközi hírcsatorna, ehhez kapcsolódóan több területen is belehúznak.

Huszadik születésnapját ünnepli jövőre a nemzetközi hírcsatorna, ehhez kapcsolódóan több területen is belehúznak.

A huszas szám köré szervezte nemzetközi sajtótájékoztatóját az Euronews nemzetközi hírcsatorna: jövőre ünnepli huszadik születésnapját, ennek kapcsán húsz országban egyszerre közvetítették kedden a bejelentéseket, amelyekből éppen húsz volt.

Michael Peters vezérigazgató elmondta: glokális megközelítésre építkeznek a jövőben. A stratégia egyik pillére a felhasználói élmény növelése lesz, "bárhol is tartózkodjanak" e fogyasztók a világban. Emellett a korábbiaknál fokozottabban hangsúlyoznák a "független, páneurópai szemléletű" hírforrás szerepét.

A húsz - tartalmakat, médiapartnerségeket, digitális platformokat, illetve edukációt és tehetségkutatást érintő - fejlesztés (ezek elérhetőek részleteiben itt) között vannak kifejezetten magyar vonatkozású lépések is.

2013 első negyedévében helyi irodát nyit Budapesten a Euronews, amelyet teljes egészében a csatorna helyi újságírói és szerkesztői működtetnek majd. A hírcsatorna egész nap sugároz majd, s ez lesz a Euronews 13. nyelvi verziója. Még nem tudni, hányan dolgoznak majd a magyar irodában, október 3-án indult a toborzás.

A magyar egyébként nem az egyetlen új helyi iroda lesz: még 2012 decemberében elindul az athéni helyi hírszolgáltatás. Ez a Euronews életében a 12. nyelvi változat lesz (melyet közvetlenül a magyar követ majd). A görög irodát harmincan működtetik majd, és az az érdekessége, hogy eddig még nem volt kifejezett hírcsatorna sem a görög, sem a ciprusi piacon.

A közlés szerint mind a görög, mind a magyar iroda nagy szerepet játszik majd az újonnan elhatározott glokális stratégiában. Nem kizárólag ezekben az országokban nyílnak ugyanakkor új irodák: összesen tizennégy, többnyire regionális hatókörű bázist nyitnak. Az új helyszínek között lesz Washington, Istanbul és Dubai is.