2012. június 18.

Máig kell döntenie a NeoFM-nek, elfogadja-e az NMHH ajánlatát

Pénteken kézbesítette a Médiatanács az FM1 Zrt. részére határozatát, mely 40 millió forintos mentőövet kínál.

Pénteken kézbesítette a Médiatanács az FM1 Zrt. részére határozatát, mely 40 millió forintos mentőövet és szabályozott keretek között megvalósuló tartozásrendezést kínál, hogy a Neo FM fennmaradhasson. Máig kell visszajeleznie a rádiónak.

A Médiatanács végzése leszögezi, hogy a jelenlegi helyzetben jogállami keretek között nem méltányolható az üzleti vállalkozásként működő kereskedelmi rádió tulajdonosainak javaslata, miszerint több mint 750 milliós kötelezettségük kétharmad részéről, 540 millió forint rendezésének időpontjáról és módjáról jelenleg nem kívánnának megállapodni. A Médiatanács úgy ítéli meg, hogy az üzleti vállalkozásként működő kereskedelmi rádió tulajdonosainak szándékairól sokat elárul az a tény, hogy a horribilis kötelezettségből mindössze 46 millió forintnyi tartozást törlesztetnének. Ugyanakkor az NMM Szóvivői Irodájának tájékoztatása szerint a Médiatanács döntése mintegy 40 millió forintos támogatással felérő késedelmikamat-elengedést tartalmaz az úgymond "a szerződésszegő rádió" fennmaradása érdekében, ha a Neo FM tulajdonosai a Médiatanács szabályozott tartozásrendezésre vonatkozó mentőcsomagját elfogadják.

"A helyzet egyértelmű: a médiaszolgáltatási szerződésben foglaltakkal szemben a kereskedelmi rádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosai közel egy éve nem biztosítják a működés szerződéses feltételéül szabott 153 millió Ft összegű bankgaranciát, és több mint fél éve egyáltalán nem fizetnek médiaszolgáltatási díjat" - közölte a médiahatóság.

A Médiatanács most hétfőig várja, hogy a kereskedelmi rádió vezetése elfogadja-e a Médiatanács mentőcsomagjában foglalt feltételeket, "amely a mintegy 40 millió forintos támogatás - vagyis a jelentős összegű tartozás teljes kamatmentességének biztosítása mellett - kedvező lejáratú törlesztést tartalmaz".

A Médiatanács az elmúlt év során hét alkalommal biztosított fizetési könnyítéseket a kereskedelmi rádió menedzsmentjének. "Ha a kereskedelmi rádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosai visszautasítják a Médiatanács által felkínált mentőcsomagot, úgy ezt a testület nem tudja másként értelmezni, mint hogy a tulajdonosok üzleti érdekei azt kívánják, hogy tetemes adósságot hátrahagyva maguk készítsék elő a Neo FM bezárását" - olvasható az NMHH közleményében.

Rádiós pályázatok

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.