2012. július 18.

Majd 10 százalékkal többen interneteznek régiónkban

Megjelent a Gemius új Do You CEE? jelentése, melyből kiderül, hogy tavaly 12 millió új netező lépett be a régiós piacra.

Megjelent a Gemius új Do You CEE? jelentése, melyből kiderül, hogy tavaly 12 millió új netező lépett be a régiós piacra.

Tavaly 9,2 százalékkal nőtt az internetező populáció a kelet-közép-európai régióban - derül ki a Gemius harmadik alkalommal kiadott Do You CEE? kutatásából. (Letölthető itt.) Ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest több mint 12 millió új internetező jelent meg a régiós piacon. Ahogyan azt várni lehetett, 2011-ben a közösségi média, a mobil előretörése, az online videó és a közösségi vásárlás voltak a forró témák Közép-Európában is. Fehéroroszországban, Lengyelországban, Lettországban, Oroszországban és Ukrajnában tovább folytatódott a harc a helyi közösségi hálók és a Facebook között. Emellett a felhasználók egyre többen használtak okostelefonokat és táblagépeket. A tavalyi év az e-kereskedelem erőteljes fejlődését is magával hozta - ennek éllovasai a kuponos oldalak voltak.

Internet-felhasználók száma a CEE régió országaiban

Forrás: Gemius, gemiusAudience, December 2009/2010/2011

Tavaly közel 143,5 millióan böngésztek a régióban és a felhasználók száma minden országban nőtt. A régió legnagyobb online nemzetei az oroszok és a törökök. Az előbbi a régió online populációjának 38,3 százalékát, az utóbbi közel 16 százalékát adja. Oroszország nem csak a legnagyobb, de az egyik legdinamikusabban bővülő piac: a netezők száma éves összehasonlításban 11,7 százalékos növekedést ért el.

A régió két legéretlenebb piaca Fehéroroszország és Ukrajna, így nem meglepő módon ezek online populációja bővült a legnagyobb arányban. 2010 és 2011 decembere között 4,1 millió új fehérorosz lépett az internetre, ami éves összehasonlításban 20,2 százalékos bővülésnek felel meg. Az ukránok közül 13,5 millióan migráltak az internetre, ami 19,1 százalékos növekedésnek felel meg.

Még mindig nagy a különbség a közép-kelet-európai és a nyugat-európai országok penetrációja között. Még a legfejlettebb régiós piac, Észtország (76%) is jelentősen le van maradva Hollandia (94%), Luxemburg (91%), Svédország (91%) és Dánia (90%) szintjétől. Mindazonáltal három régiós országban - Fehéroroszország, Ukrajna, Románia - is megközelítette az online penetráció növekedése a 20 százalékos lélektani határt.

 

Ezt a növekedést a hirdetők 30 százaléknál is nagyobb költés-növekedéssel követték le. Abszolút számokban a legtöbbet - 1,28 milliárd eurót - Oroszországban költöttek online hirdetésekre, és ez a piac könyvelhette el a második legnagyobb költés-növekedést is. További nagy költők a lengyelek (439 millió euró), a törökök (360 millió) és a csehek (269 millió). Oroszországon kívül jelentős növekedést produkált az ukrán (58,5%), a horvát (39,8%), a szlovén (31,1%) és a szlovák (29,9%) online hirdetési piac.