2010. augusztus 17.

Majdnem kalóz rádiók

Nem a fesztiválrádiók nyara volt az idei. Ketten is majdnem lepattantak az akadályról: hogyan szerezzenek alig pár napra szóló sugárzási engedélyt.

Nem a fesztiválrádiók nyara volt az idei. Ketten is majdnem lepattantak az akadályról: hogyan szerezzenek alig pár napra szóló sugárzási engedélyt, amikor létszámhiány miatt határozatképtelen a médiahatóság. Márpedig akkor még az osztotta (volna) a papírokat. A görög, a holland és a spanyol hatóságok is hadat üzentek nemrégiben a kalózoknak – csakhogy más-más módszerrel harcolnak ellenük.

Arról már többször beszámolt portálunk, milyen közép- és hosszú távú gondokat okozott az országos Rádió és Televízió Testület bénultsága, most viszont egy teljesen gyakorlati problémával találkoztunk szembe.

Megoldhatatlan feladvány elé kerültek két hazai fesztivál szervezői, amikor úgy döntöttek: az idén is indítanak saját rádiót a happening idejére. A kapolcsi központú Művészetek Völgye kényszerült hamarabb szembesülni azzal, hogy határozatképes médiahatóság híján nincs, aki kiadjon nekik egy engedélyt arra, hogy időszakosan egy üresen álló helyi hullámsávot használjanak. Lapunk információja szerint napokkal a fesztivál kezdete előtt oldódott meg a helyzet: végül a Nemzeti Hírközlési Hatóságtól kaptak passzust – kísérleti adásra. Így nem kellett kalózkodniuk. A módszer annyira sikeresnek bizonyult, hogy az ORTT közlése szerint a Sziget szervezői hozzájuk már nem is fordultak engedélyért. Inkább NHH-s papírral szerelkeztek fel.

A kilencvenes évek elején Magyarországon is működött néhány kalózadó – elég, ha a Tilos rádió (egyik) hőskorára gondolunk. Európa több államában viszont máig komoly gondot jelent, hogy tömegesen akadnak rádiók, amelyek műsorszolgáltatási engedély nélkül indítják el adásukat – sokszor legálisan működő médiumok vételét zavarva ezzel. A görög, a holland és a spanyol hatóságok is hadat üzentek nemrégiben a kalózoknak – csakhogy más-más módszerrel harcolnak ellenük.

(Az európai kalózrádiókról szóló összeállításunkat lásd a Lapkiadás és Médiapiac következő számában.)