2010. augusztus 23.

Majtényi: kisebb az átláthatóság

Az ORTT korábbi (egyben utolsó) elnöke szerint az új hatósági rendszerben kisebb az átláthatóság, mint az eddigiben volt.

Az ORTT korábbi (egyben utolsó) elnöke szerint az új hatósági rendszerben kisebb az átláthatóság, mint az eddigiben volt.

Az új hatalom nem integrálja a két technikát, csak a hatalmat, ezért kisebb az átláthatósága, mint a korábbi rendszernek, nincs valós társadalmi részvétel, az újságíróknak nincs érdemi befolyásuk, nincs a szervezetnek önszabályozása, ami a modern médiajog egyik alapja, és nincs hatósági és piaci együtt-szabályozás - mondta a volt adatvédelmi biztos a Klubrádiónak adott, az adó honlapján idézett interjúban.

Majtényi László szerint több sebből vérzik a médiahatóság. A szervezet elnöke, Szalai Annamária ugyanis a Médiatanács elnöke is egyben, ez két állás két külön fizetéssel. Nem is beszélve a 9 évre történő kinevezéséről. A médiatanács elnöki tisztségéről ősszel szavaz a parlament, és minden valószínűség szerint meg is fogják választani Szalai Annamáriát, de ha a parlamenti többség mégsem szavazna neki bizalmat, a jogszabály szerint akkor is ő elnököl a tanács ülésén (ebben az esetben nincs szavazati joga).

Az új hatalmi szerv furcsasága, hogy az elnökhelyetteseket és a két főigazgatót szintén az elnök nevezi ki, akiket indoklás nélkül visszahívhat, és emellett korlátlan számú főigazgató-helyettes lehet. Nem hogy ilyennel, de még ehhez hasonlóval sem találkoztam - adott hangot véleményének az ORTT volt elnöke. Majtényi László szerint ezek után nem lehet egyetlen közszolgálati média elnöke sem olyan ember, aki nem élvezi Szalai Annamária és/vagy a parlamenti többség bizalmát. Ez a korlátlan politikai beleszólás lehetőségét jelenti. Az összevonással megszűnik a közszolgálati médiumok független gazdálkodása is. Ennek a működtetésére pedig egy olyan szervezet jön létre, akinek elnökét szintén Szalai Annamária nevez majd ki - tette hozzá a volt adatvédelmi biztos.

Cseppben az élet

14 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.