2010. szeptember 24.

Majtényi: törékeny szabadság

Egzisztenciális, gazdasági és politikai függőségről beszél a magyarországi médiaviszonyokat elemezve az ORTT utolsó elnöke.

Egzisztenciális, gazdasági és politikai függőségről beszél a magyarországi médiaviszonyokat elemezve az ORTT utolsó elnöke.

Emellett „a magyar média egészének egyik legfőbb jellemzője pedig a nagyfokú szervilizmus. Ez megnyilvánul a gyomorforgató politikai talpnyalásban, továbbá bizonyos cégeket a magyar sajtóban gyakorlatilag lehetetlen negatív aspektusban megemlíteni. A hazai sajtószabadság így rendkívül törékeny” – mondta egy interjúban.

Azért van jobb helyzetben több környező állam médiája, mert ott a sajtó saját védelme érdekében képes összefogni. A közelmúltban erre Lengyelországban valamint Szlovákiában is akadtak példák. Sajnos, itthon ennek nyomát sem látom, pedig újságírónak lenni elvben egyenlő lenne a szabadság szeretetével – vélekedett az szakember, aki most az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet vezeti. A közmédia-rendszer átalakítása kapcsán arról beszélt, védené a közszolgálati médiumokat. „A Duna Televízió például már bebizonyította, érdemes az önállóságát fenntartani. Ennek a párját ritkító kulturális tévének legnagyobb előnye, hogy a fél világra és a legapróbb falvakba is képes eljuttatni azokat művészfilmeket, olykor színházi előadásokat is, amelyekhez az ott lakók különben nagy valószínűséggel hozzá sem jutnának”. Hozzátette: a közszolgálati televízióknál sokkal könnyebben tud érvényesülni a politikai befolyás, mint másutt. „Az elmúlt évek tapasztalatai alapján pedig e médiumok másképpen és másmilyen szinten voltak elfogultak, azaz volt autonómia verseny. Ez nekem elég ok, arra hogy az MTI és a Magyar Rádió önállóságát értéknek tartsam” - fogalmazott.