2014. augusztus 04.

Már Európában is egyre többen hagyják el a fizetőstévé-piacot

Eddig elsősorban az Egyesült Államokat érintette a jelenség az eltérő piacméret és árak miatt, de már nálunk is érzékelhetőek e tendenciák.

Eddig elsősorban az Egyesült Államokat érintette a jelenség az eltérő piacméret és árak miatt, de már nálunk is érzékelhetőek e tendenciák.

12 európai országban csökkent a tévéelőfizetések száma 2014 első negyedévében, derül ki az IHS Technology adataiból. Ezek fele ráadásul már a második olyan negyedévet tudhatja maga mögött, amikor szűkül a szegmens.

Európában a Benelux-államokban és Skandináviában aggódhatnak a leginkább a piaci szereplők az ún. cord-cutting miatt, emellett Közép- és Kelet-Európa bizonyos piacain is megállni látszik az elmúlt időszak gyors bővülése.

Régiónkban Csehországot és Lengyelországot érinti a csökkenés, Európa keleti felében mellettük Moldova, Lettország és Litvánia piaca szűkül. Eközben a nagy, fejlett piacok közül Németország, Franciaország, Spanyolország és az Egyesült királyság is dacol a csökkenő trenddel.

Eddig inkább az amerikai piacon volt jellemző a cord-cutting, a magasabb csomagárak és a nagy penetráció miatt, emellett persze a válság miatt megrendült háztartások csökkenő költési hajlandósága sem segített. Európa nyugati felében az IPTV bővülése, míg keleti részében az olcsó digitális műholdas csomagok hajtják a bővülést, bár ezek ereje - mint az adatok mutatják - egyre gyengül.