2010. január 18.

Már a lapkiadók is részesednek a szerzői jogok után járó reprográfiai díjakból

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) tíz éve még csak álmodott arról, hogy a lapkiadók maguk dönthetnek arról, hogyan kívánják felhasználni a sajtószakmát jogosan megillető, a szerzői jogok után megfizetett reprográfiai díjat. Az első lépés, a Repropress megalapítása volt, majd az eredményes bár hosszadalmas tárgyalássorozat a monopolhelyzetben lévő Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesületével (MASZRE).
A reprográfiai díj a szerzői művek elsősorban fénymásolással történő magáncélú másolására tekintettel a szerzőket, valamint a művek kiadóit reprográfiai díj illeti meg. A díjat elsősorban a fénymásoló-készülékek gyártóinak, azt az országban először forgalomba hozó személynek, valamint az ilyen készülékeket ellenérték fejében üzemeltetőknek kell megfizetniük.
A reprográfiai jogdíj intézményrendszerének feltérképezését követően az MLE 2007-ben úgy döntött, megalapítja a kiadók közös jogkezelésével foglalkozó szervezetét. A Repropresst 2008-ban jegyzték be, ám ahhoz, hogy ténylegesen megkezdhesse működését, megállapodásra kellett jutnia a reprográfiai díjakról a folyóirat-képviselet szempontjából monopol pozícióval rendelkező MASZRE-val. A MASZRE-val folytatott hosszas tárgyalássorozatot követően a Repropress megkötötte az együttműködési megállapodást a folyóirat-kiadók képviseleti jogának átvételéről, és megtörtént a jogosulti körök elhatárolása. A MASZRE lemondott a folyóirat-kiadók mint reprográfiai jogdíjra jogosultak képviseletéről, és kizárólag az irodalmi szerzők, szakirodalmi szerzők, valamint a könyvkiadók képviseletét látja el közös jogkezelőként.
A Magyar Reprográfiai Szövetség a MASZRE-val kötött egyezség értelmében 2009 után a folyóirat-kiadóknak járó jogdíjakat már a Repropress számára utalja át - olvasható az MLE sajtóközleményében. A 2009. december közepéig befolyt összeg, szóbeli tájékoztatás alapján 327 millió forint. A MASZRE-Repropress együttműködési megállapodás szerint a 40 százalékos kiadói keretet 100 százaléknak tekintve a folyóirat-kiadókat és könyvkiadókat megillető jogdíjak 12–88 százalékos megosztásában állapodtak meg.
2010. január 14-én a Repropress megtartotta rendes éves tisztújító közgyűlését, melyen az alábbi vezetőség kapott mandátumot újabb két éves időtartamra:
Süle László (elnök), dr. Gégöl Gazsó (Axel Springer Budapest Kiadói Kft.), dr. Ivanics Krisztina (Sanoma Budapest Zrt.), dr. Karas Monika (Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.), dr. Kauka Norbert (Népszabadság Kiadó és Nyomdaipari Zrt.) dr. Vas Györgyné (Magyar Távirati Iroda).

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

18 órája

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.