Május 14-én a MAFILM fóti stúdiójában elkezdődtek a Kölcsönlakás felvételei, ami Dobó Kata debütáló rendezésében a Ray Cooney és John Chapman színdarab adaptációja lesz. A filmet 353,9 millióval támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap.

Dobó Katát már színésznőként is érdekelte a rendezői munka. Hollywoodban is, Magyarországon is csupa olyan alkotóval hozta össze a sorsa, akiktől rengeteget tanult a mozgóképes történetmesélés technikájáról, a vizualitásról, az alkotómunka kreatív folyamatairól, vagy éppen a színészekkel való bánásmódról. Mindezek hatására lassan - lassan érlelődött benne az elhatározás, hogy kipróbálja magát a másik oldalon, és az addigi tapasztalataiból inspirálódva, egy lelkes és profi csapat tagjaként elkészítse első filmjét rendezőként - írják.

Ray Cooney és John Chapman, szerelemről, megcsalásról, párkapcsolati kihívásokról szóló romantikus vígjátékának, a Kölcsönlakásnak a forgatókönyvének fejlesztésébe tavaly fogott bele Divinyi Réka, Búss Gábor Olivér és Kapitány Iván társaságában.

Dobó Kata forgat

Elmondhatatlanul hálás vagyok, amiért elsőfilmes rendezőként olyan nagyszerű kollégákkal, szakemberekkel, barátokkal dolgozhatok együtt, akik gyakorlatilag az egész filmes pályafutásomat végigkísérték. Az első megkeresésre igent mondtak, és tudásuk legjavával állnak mellettem

– hangsúlyozta Dobó Kata, aki úgy látja, hogy egy olyan gárda állt össze, ahol támogatják egymást és odafigyelnek mindenki véleményére, hiszen a stáb célja egy és ugyanaz: színvonalas, minőségi szórakoztató filmet készíteni a közönség számára.

Dobó Kata mellett a technikai rendezői feladatokat Gulyás Buda látja el, aki szerint a Kölcsönlakás egy igazán mai és emberi történet olyan helyzetekkel, fordulatokkal, amelyek sokak számára ismerősek, nevetésre késztetőek, és a lehető legszélesebb közönségnek kínálnak felhőtlen szórakozást. Hasonlóan gondolkozik a díszlet- és látványtervező, Valcz Gábor is, aki úgy érzi, a film a legjobb vígjátéki hagyományokat a legmagasabb minőségben fogja képviseli, köszönhetően a filmes technikának is, ami ma már sokkal nagyobb mozgásteret enged ahhoz, hogy a hollywoodi romantikus komédiákkal versenyző hazai alkotás készülhessen.

Nagy várakozással tekint a forgatás elé az operatőrnek felkért Seregi László is, aki a forgatókönyvet olvasva máris biztos volt abban, hogy képileg is pergő, lüktető feldolgozással lephetik meg a nézőket.

Ahogy korábban az Index is megírta: "a filmnek megítélt közel 354 millió forint nem kevés, de nem is kiemelkedően sok más magyar filmek költségvetésével összevetve. Úgy viszont kifejezetten bőkezű, ha más elsőfilmesek munkáival vetjük össze. Szintén most kapott gyártási támogatást például Hartung Attila első mozifilmje, a Senki nem megy sehova. Ezt a filmet 62 millió forinttal támogatták. Hartung filmje lesz egyébként az első magyar mozifilm, ami kifejezetten a Z generációról szól, főszereplői mai magyar tinédzserek." Hozzáteszik: "Hartung, ahogy a legtöbb elsőfilmes, akiket a filmalap támogat, már készített egy csomó rövidfilmet. Dobó Kata még nem rendezett semmit, rövidfilmet sem, a Kölcsönlakás lesz az első filmje rendezőként. (Korábban évekig volt a nemzeti filmbiztos, Andy Vajna élettársa.)"