2011. augusztus 23.

Már nem rejtélyes dolog az e-kereskedelem

A nálunk kevésbé fejlett ukrán online piacon legalábbis már kezdenek a fogyasztók hozzászokni az internetes vásárláshoz. A pénztárcájukat is kímélnék.

A nálunk kevésbé fejlett ukrán online piacon legalábbis már kezdenek a fogyasztók hozzászokni az internetes vásárláshoz. Ennek terjedésében a megtakarítási lehetőségek jelentős szerepet játszanak. Egyre kevesebben vannak, akik a netes beszerzést kockázatosnak vagy bonyolultnak találják, jelentős aggály azonban a lassúság.

Az árérzékenység a hajtóerő

Mostanra már nem olyan rejtélyes dolog az e-kereskedelem az ukrán fogyasztóknak sem - derül ki a Gemius friss adataiból. A válaszadók mind hallottak már az internetes vásárlásról és több mint 50 százalékuk ki is próbálta azt, ami jelentős növekedés 2009-hez képest.

A netes vásárlás terjedésének egyik fontos tényezője az ukránok árérzékenysége, bár a fogyasztók szerint az túlzás, hogy ez lenne a legfőbb indok. Ezzel együtt a válaszadók több mint fele szerint jobban megéri online vásárolni, mint hagyományos üzletekben.

Összességében tehát az látható, hogy e beszerzési forma népszerűsége nő, miközben a kételyek csökkennek. Persze még mindig akadnak olyanok, akik szerint kockázatos vagy bonyolul az online vásárlás, de számuk csökken.

Vásárlással kapcsolatos általános attitűdök. "A saját tapasztalatai vagy mások véleménye alapján, Ön szerint online vásárolni..."

Forrás: gemiusReport E-kereskedelem Ukrajnában – Trendek és attitűdök 2011

A ukrán netezők közel 80 százaléka az otthoni számítógépét használja az internetes vásárláshoz. A második legnépszerűbb helyszín a munkahely, de 2009 óta ez utóbbi aránya csökkent, így jelenleg majd minden ötödik válaszadó vásárol online a munkahelyéről.

 

A biztonság és egyszerűség szól a webáruházak mellett

Ha már vásárolnak, az ukránok ezt inkább webáruházakon keresztül teszik, mint aukciós oldalakon. A netes vásárlást kipróbálók több mint 90 százaléka vett már valamit online boltban, míg aukción csak 20% licitált. Előbbiek javára az egyszerűség és a biztonságérzet dönt.

A webáruházak között a Rozetka.com.ua az abszolút piacvezető, ez a megkérdezettek körében közel 20 százalékponttal vezet Az aukciós oldalalak piacát két jelentős szereplő uralja: a két éve még első eBay mostanra az Aukro.ua mögé szorult vissza. Az Allegro Group tulajdonolta utóbbi site-ot az online aukciókat kipróbálók 30 százaléka említette az általa leggyakrabban látogatott aukciós oldalként.

 

Gondot jelent a lassúság

Miközben egyre csökken azoknak az aránya, akiknek biztonsági aggályaik vannak, vagy épp a netes beszerzés bonyolultsága riasztja el őket, a lassú kiszállítás még mindig sok ukrán felhasználót tölt el bosszúsággal. A nem megfelelő tempó ugyanis az elsődlegesen említett kifogás.

Az aukciókat használók körében ez még szembetűnőbb volt: ők kétszer annyian jelölték meg ezt a problémát, mint 2009-ben, de a webáruházak vásárlói is elégedetlenek a kiszállítás időtartamával. Azon válaszadóknak, akik felhagytak az online áruházakban történő vásárlással, majdnem negyede jelölte meg indokként a csigatempót.

 

Dinamikus növekedés várható

Az ukrán e-kereskedelmi piac még mindig a dinamikus fejlődés szakaszában van. Az online felhasználók kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a netes vásárlásban szerzett tapasztalatai két évnél frissebbek. A 2009-es méréshez viszonyítva az újoncok aránya nagyjából azonos, ami azt mutatja, hogy a piac még mindig sok új fogyasztót vonzhat. Ezt az is erősíti, hogy az online vásárlást ki nem próbálók közel 70 százaléka már gondolkodott netes beszerzésen.

A Gemius szerint az e-kereskedelem jövője a vásárlások gyakoriságát tekintve is kecsegtető. A gemiusReport eredményei alapján az online vásárlók megközelítőleg 40 százaléka nem tervez változtatni a vásárlásai gyakoriságán, míg majdnem minden ötödik növelni tervezi azt. Így az ilyen jellegű weboldalak forgalmuk növekedésére számíthatnak.

 

További részletek a kapcsolódó dokumentumban!