2011. január 20.

Már okostelefonról is bátran vásárolunk

Egyelőre a teljes e-kereskedelmi értékesítés 1,5 százaléka jött okostelefonokról. Összesen 35 milliárddal többet költhettünk tavaly, mint 2009-ben.

Egyelőre a teljes e-kereskedelmi értékesítés 1,5 százaléka jött okostelefonokról. Összesen 35 milliárddal többet költhettünk tavaly, mint 2009-ben. Mobilról egyelőre inkább parkolójegyet, autópályamatricát szerzünk be, de az ár-összehasonlító alkalmazásokon keresztüli beszerzés is mind népszerűbb.

Míg 2009-ben 99 millárd forint értékben válaszoltunk az interneten, addig 2010-re ez a szám 135 milliárdra nőhetett (nem számítva a turisztikai és biztosítási szolgáltatásokat) - derül ki a GKIeNET jelentéséből. A fő szezon továbbra is a karácsonyt megelőző időszak, az e-kereskedelmi cégek ekkor realizálják forgalmuk majd negyedét.

A forgalom növekedése mögött az e-kereskedőkkel szembeni bizalom fokozatos növekedése és a választék mellett a hagyományos boltokhoz képest elérhető nagyobb kedvezmények állhatnak.

Tavaly a kutatócég szerint 1,2-1,4 millió magyar fogyasztó vásárolt a neten. A teljes e-kereskedelmi forgalomnak 1,5 százaléka érkezett okostelefonról, miközben ezen készülékek aránya a honi telefonállományon belül 15% volt az év végén. Karácsony táján viszont már minden harmadik eladott készülék ebbe a kategóriába esett, így várhatóan nőni fog az okostelefonról történő netes vásárlás aránya is.

Ami a mobilos vásárlást illeti, egyelőre az autópálya- és úthasználati jogosultság, lottó, parkolójegy vásárlások a legjellemzőbbek, azonban egyre gyakoribbak a webáruházak és az ár-összehasonlító oldalak letölthető alkalmazásain keresztüli termékvásárlások is.

Ezen alkalmazások a telefon kameráját használva képesek az áru-vonalkód olvasására, melyet aztán egy ár-összehasonlító oldal segítségével összevetnek az adatbázisban található azonos termékek áraival. Emellett más vásárlók véleményei is láthatók a termékleírások mellett.

Mobilvásárlás terén egyelőre Japán és Dél-Korea jár az élen, de már az Egyesült Államokban is látható a fogyasztói szokások ilyen irányú változása. A Coremetrics szerint az amerikai lakosság 2,4 milliárd dolláros online vásárlásainak 5 százalékát kezdeményezték mobilról, miközben a mobil böngészés 5,8 százalékot tesz ki a teljes tartalomelérésen belül, és az okostelefon penetráció pedig 24% körüli. Ezek a számok együttesen közel 50 százalékos növekedést mutatnak 2009-hez képest.