2012. május 15.

Márciusban is emelkedett a digitálistelevízió-előfizetések száma

2012 márciusában a legnagyobb magyarországi műsorterjesztők hálózatában 1,707 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizetők száma.

2012 márciusában a legnagyobb magyarországi műsorterjesztők hálózatában 1,707 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizetők száma - áll az NMHH jelentésében.

A tizenkét magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapuló, az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacát 88 százalékban lefedő gyorsjelentés szerint márciusban a jelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 60 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat az egy hónappal korábbi 59,5 százalékhoz képest - áll az NMHH gyorsjelentésében.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-TELEKOM Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft., RubiCom Zrt., Hello HD Kft.; UPC DTH S.à.r.l., Antenna Hungária Zrt.) március végén 2,845 millió előfizetést tartottak nyilván.

A digitális előfizetéseken belül márciusban 713 ezerről 726 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A műholdas szolgáltatást 924 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 57 ezer előfizetője volt a hónap végén.

Ez azt jelenti, hogy 25,1 százalékról 25,5 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése kis emelkedés után márciusban 34,5 százalékon állt. Az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya folyamatosan csökken, ez az érték egy hónappal korábban 40,5 százalék, most 40 százalék volt.

A teljes becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a UPC a piacvezető, melynek piaci részesedése 25,8 százalék, a második a DIGI, 23 százalékkal, a harmadik pedig a Magyar Telekom 22,7 százalékkal.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások piacán az összes előfizetések közel 83 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma márciusban 1,863 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző hónaphoz képest 1,148 millióról 1,138 millióra csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 27 százalék, a második a Magyar Telekom 9,9 százalékkal, ezt követi a több száz – a gyorsjelentésben nem szereplő – kisebb szolgáltató együttes részesedése 16,8 százalékkal, míg a negyedik a DIGI 16 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi. Ebben a szegmensben a piacvezető DIGI részesedése 39,2 százalék, majd a Magyar Telekom következik 29 százalékkal, a harmadik hely pedig a UPC-é, 23,1 százalékkal.

 

Grafikonok a kapcsolt dokumentumban érhetőek el alább.