2014. június 30.

Máris módosulhat a reklámadótörvény

Az adóalap-csökkentési szabályokat módosítanák, a sales house igénybevétele adóalap-növelő lenne.

Az adóalap-csökkentési szabályokat módosítanák, a sales house igénybevétele adóalap-növelő lenne.

A június 11-én elfogadott reklámadótörvény módosítását kezdeményezi a fideszes L. Simon László többek között azzal a céllal, hogy korlátozza az adóalap csökkentésének lehetőségét az idén.

A parlamentnek hétfőn benyújtott törvényjavaslat szerint erre csak akkor van mód, ha az adóalany 2013-as üzleti évének adózás előtti eredménye nulla vagy negatív. Az indoklás szerint a módosítás figyelemmel van arra is, nem kizárt, hogy egyes adózóknak "kreatív” ügyletekkel negatív lett a társasági adóalapjuk.

Az előterjesztés szerint az árrés mértékével nő az adóalap abban az esetben, ha az adóalany kiszervezi a reklámfelület értékesítését egy ügynökségek, azaz sales house-nak- olvasható az indoklásban.

A javaslat szerint az adó kötelezettje a reklám közzétevője, akinek nyilatkoznia is kell a megrendelő felé az adó megfizetéséről. Ilyen nyilatkozat hiányában a megrendelőnek kell havonta megvallania és befizetnie a - havi 25.000 forintot meghaladó - reklámköltség 20 százalékát. A hivatalos indoklás szerint a javaslat célja, hogy "a reklámozó csak olyan személlyel kössön szerződést a reklám közzététele érdekében, amely transzparens, jogkövető módon eleget tesz a reklám közzétételével kapcsolatban felmerülő reklámadó kötelezettségének", de egyes értelmezések szerint a javaslat a gyakorlatban elsősorban a Facebookon és a Google-ön megjelenő hirdetéseket érinti.

A törvényjavaslatot már pénteken elfogadhatja az Országgyűlés, amennyiben a plénum hozzájárul a kivételes eljárásban történő tárgyaláshoz.

A törvénymódosítási javaslat szövege itt olvasható.

(Forrás: MTI, Parlament.hu)

Frissítés:

Az RTL Klub is magára szabottnak érzi a módoító javaslatot, melynek kapcsán az alábbi közleményt adták ki:

"L. Simon László a mai napon benyújtotta a Médiaadóról szóló törvény módosítását. Semmi váratlan nem történt: nyilvánvaló volt számunkra, hogy a törvényalkotói szándék nem volt más, mint az RTL ellehetetlenítése és ezzel a sajtószabadság durva korlátozása Magyarországon.

Ezért szinte tudni lehetett, hogy ha az eredetileg elfogadott törvényt nem sikerül úgy megfogalmazni, hogy az ezt a célt elérje, azt azon nyomban módosítani fogják és még inkább az RTL-re szabják.

Mindez egyértelmű beismerése mindannak, amit mi hetek óta mondunk és a kormányzat hetek óta tagad: ennek a törvénynek semmi köze az arányos közteherviseléshez, a kereskedelmi televíziók műsoraihoz. A törvény célja mostantól még világosabb: ne maradjon olyan jelentős médium az országban, amelyet a hatalom nem tud befolyásolni. Hogy célját elérje, azoktól az eszközöktől sem riad vissza, hogy korlátozza a szabad versenyt, a piacgazdaságot és a sajtószabadságot."