2016. szeptember 09.

Marquard ismét a politikai lappiacon?

A Marquard Media tárgyal a Vasárnapi Hírek, a Szabad Föld és a Népszava megvételéről – értesült a Népszabadság. Jürg Marquard 15 év után visszatérhet a magyar politikai napilappiacra.

Óhidi Zsuzsanna, a Marquard Media Magyarország ügyvezető igazgatója nem kívánta kommentálni a Népszabadság értesülését, amely szerint társaságuk tárgyalásokat folytat a Geomédia Kiadó Zrt., valamint a Népszava tulajdon- és kiadói jogainak megvásárlásáról. Úgy tudja a napilap, hogy közvetlenül Jürg Marquard médiamogulnak a svájci anyacége érdeklődik a Geomédia és a Népszava iránt.

Felidézik: Marquard szinte a rendszerváltás óta jelen van a magyar sajtópia­con. 1993-ban vásárolta meg a Magyar Hírlapot, amit aztán a 2000-es évek elején eladott a Ringiernek. A ­Marquard Media Magyarország jelenleg életmódmagazinok tulajdonosa, a JOY, az InStyle, a Shape, az Éva, illetve a Men's Health, Runner's ­World, a Playboy kiadója. A cég tavaly 1,8 milliárd forintos árbevétel mellett csaknem 60 milliós adózott eredményt ért el.

A cikk arra is kitér, hogy Marquard neve a Class FM tulajdonváltásakor is előkerült. Simicska Lajos eladta a rádiót üzemeltető Advenio Zrt.-t John ­Mi­chael McNutt cégének, amelyben a kisebbségi részesedés Marquardé. Az eladás után egy svájci topmenedzser is megjelent a cégben – szúrta ki az mmonline.hu –, Peter Brase, aki a Marquard Media International AG vezérigazgatója, Marquard mellett a vállalat legfontosabb embere.