Nagy vita bontakozott ki a Senkise x Majka pordukció kapcsán, ezért jobban beleástuk magunkat az NKA-támogatottak listájába. A szerv a Ganxsta Zolee és a Kartel együttes két turnéját és egy albuma elkészítését összesen 1 400 000 forinttal segítette meg.

„A Nemzeti Kulturális Alap kirekesztő, rasszista, obszcén, szélsőséges politikai elemeket tartalmazó produktumokhoz nem nyújt támogatást, ugyanakkor tiszteletben tartja a művészi szabadságot.”

– olvasható az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) lapunknak nemrég elküldött közleményében.

A szerv összesen 1 400 000 millió forinttal finanszírozta a Ganxsta Zolee és a Kartel együttes munkáját az elmúlt két évben. Ebben benne van egy lemez elkészítésének (500 000 Ft), illetve két turnénak (600 000 Ft, 300 000 Ft) is a támogatása. Az említett album feltehetőleg a nemrég napvilágot látott K.O, ezen található a Dől a lé című szám, amelyhez - NKA-támogatástól függetlenül- korábban forgattak egy videóklipet is. Azt az olvasók ítélőképességére bízzuk, hogy a dal tartalmaz-e obszcén vagy rasszista elemeket. Megkerestük az együttest, de nem reagáltak.

Fotó: nka.hu

Ganxsta Zolee, született Zana Zoltán pályafutása során feltűnt számos együttesben, többek között a Sex Actionben is, a Ganxsta Zolee és a Kartel 1995-ben alakult meg, amely sokak számára a Bumm a fejbe című szám miatt lehet ismerős.

A napokban nagy port kavart a ByeAlexszel fémjelzett formáció, a Senkise produkciója, amely Majka közreműködésével és a Nemzeti Kulturális Alap 100 000 forintos támogatását élvezve jött létre. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a szervet, az Emberi Erőforrásuk Minisztériumát, illetve a Magneoton kiadót is. Utóbbi egyáltalán nem reagált, a tárca nem válaszolt érdemben a kérdéseinkre, az alap viszont egy közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben többek között az áll:

„A pályázati felhívás nem írta elő a klipek forgatókönyvének, illetve dalszövegének benyújtását, ebben az esetben a két előadó eddigi munkássága alapján szavazott bizalmat a Kollégium.”

Kvázi nem tudták, hogy Majka és ByeAlex „mire készül”, amely egy új formáció esetében valamennyire elfogadható, kérdés, hogy egy több mint húsz éves múlttal rendelkező rapper esetében mennyire az.

A kormány négy éve úgy döntött, hogy az üreshordozó-díjakból (CD-k, pendrive-ok, egyéb adathordozók után fizetett adó) származó összeg egy részét nem a zenei jogdíjkezelőknek, hanem a NKA-nak adja, amely pedig pályázatokon, illetve a Cseh Tamás Programon keresztül osztja vissza a zenészeknek. Ugyanakkor a szerv Könnyűzenei Kollégiuma nem az említett összeget, hanem elsősorban a jogdíjkezelőkhöz befolyó díjak hét százalékát használja fel, amelyet ilyen módon a művészek állítanak elő. Ezzel magyarázható, hogy Majka és ByeAlex -annak ellenére, hogy egy u,u,u mértékű videóklip költségét valószínűleg saját zsebből is kitudnák fizetni – miért pályázik az NKA-nál. A kérdés az az, hogy miért támogatta az alap a Ganxsta Zolee és a Kartel együttest a feljebb olvasható állítások ellenére is. Megkerestük a szervet, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.