2010. december 18.

Máshogy fizet Németország

Átalakítja közmédia-finanszírozási rendszerét Németország. Sokáig tárgyaltak az új megoldásról – most végre összejött.

Átalakítja közmédia-finanszírozási rendszerét Németország. Sokáig tárgyaltak az új megoldásról – most végre összejött.

Nem kapkodták el az életbe léptetést: az új rendszer 2013 első napján debütál. Akkor is a mostani – két cent híján 18 eurós – havidíjat kell fizetni háztartásonként, csakhogy nem lesz kibúvó, ha valakinek nincsen tévéje, vagy éppen fél tucat készülék villoga lakása szobáiban.

A 16 tartomány miniszterelnöke ezzel arra a fejleményre reagált, hogy hagyományos tévé- és rádiókészülék nélkül is foghatóak az adások, mi több, a digitális kor kihívásainak megfelelve a közmédiumok is egyre több platformon indítottak saját csatornákat.

A rendszer átalakítását egy verdikt is sürgetővé tette: a lipcsei szövetségi közigazgatási bíróság ugyanis október végén úgy ítélt: az internethez kapcsolódásra alkalmas számítógépek után is le kell róni az - eredetileg tévékészülékekre kitalált - üzembentartási díjat. Az indoklás szerint ezek a készülékek is alkalmasak rádió- és televízióadások vételére, így tehát az ilyen eszközök után lerovandó szövetségi rendelkezések hatálya alá esnek. A verdikt szerint ebből a szempontból nem releváns, hogy a felhasználó tévézik/rádiózik-e a készüléken, de még az sem, hogy van-e ilyen szándéka.