2011. december 16.

Másképp kattintanak a régió országaiban

A cseheknél és nálunk a legelterjedtebbek a CTR alapú kampányok, így aztán jóval alacsonyabb átlagos átkattintási arányt mért a Gemius, mint máshol.

A cseheknél és nálunk a legelterjedtebbek a CTR alapú kampányok, így aztán jóval alacsonyabb átlagos átkattintási arányt mért a Gemius, mint a szlovákoknál.

Számos eltérés van a régió országai között azt illetően, hogy milyen lelkesedéssel és mely banner formátumokra kattintanak a fogyasztók - derül ki a Gemius AdMonitorának 2011 első félévére vonatkozó adataiból. Az egyik eltérés, hogy jelentős különség van az egyes piacokon mért átlagos átkattintási ráták (CTR) között. E téren a szlovákok vezetnek 0,59 százalékkal, őket a lengyelek (0,46%) és a csehek (0,30%) követik. A magyar piac 0,25 százalékkal a vizsgált négy ország közül az utolsó helyen áll.

 

Grafikon 1. Országonkénti átlagos CTR

Forrás: gemiusDirectEffect 2011 H1, Vizsgált hirdetések: Hagyományos bannerek + rich media (Toplayer, Preroll, Expand, etc.)


"A kialakult helyzet valószínűleg a kattintás alapú kampányok cseh- és magyar piaci népszerűségére vezethető vissza, ugyanis ezek rendelkeznek a legalacsonyabb CTR mutatókkal. Itt még a kevésbé vonzó vagy rosszabbul teljesítő kreatívokat is a ppc (pay-per-click) modell alapján veszik meg. Ennek következtében, a megjelenések száma növekszik, míg a kattintásoké ezzel párhuzamosan csökken" - magyarázza a különbségeket Ács Tamás, a gemiusDirectEffect ügynökségi adszerver termékmenedzsere.

Akkor is különbségeket találunk, ha a kreíatívok mérete és a rájuk jellemző átkattintási arány összefüggését vizsgáljuk. Ha összevetjük a leggyakrabban használt hirdetési formátumok rangsorát a legkattintottabbakéval, látható, hogy a kettő nem egyezik. A legkattintottabb hirdetések nem feltétlenül a legnépszerűbbek. Az egyszerűbb, kisebb és ebből következően kevésbé kattintott formátumok népszerűbbek, mint a nagyobb, agresszívabb kreatívok.

A legtöbb vizsgált piacon, így például Lengyelországban a CTR értéke és a hirdetés mérete többé-kevésbé együtt mozog. E szempontból Magyarország a szabályt erősítő kivétel: itthon a méret és az átkattintási arány között nem mutatkozik pozitív  kapcsolat. A Gemius elemzése szerint ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a nagyméretű hirdetési formátumok egyelőre nem tudtak számottevő népszerűséget elérni itthon. Hozzáteszik: valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy a magyar felhasználók sokkal toleránsabbak az online hirdetésekkel szemben, mint többi régiós piac felhasználói.

 

Grafikon 2. Különböző méretű (pixel) hirdetések átlagos CTR-je - Lengyelország

Forrás: gemiusDirectEffect 2011 H1, Vizsgált Hirdetések: Hagyományos bannerek

 

Grafikon 3. Különböző méretű (pixel) hirdetések átlagos CTR-je - Magyarország

Forrás: gemiusDirectEffect 2011 H1, Vizsgált Hirdetések: Hagyományos bannerek


Ha a megjelenések részesedését vizsgáljuk, akkor a vizsgált országokban az élen a Pénzügy, a Telekommunikáció és az Autóipar szektorok állnak. Ezek azonban nem esnek egybe a legmagasabb CTR értékkel rendelkező szektorokkal. Az átkattintási arányokat tekintve az FMCG szektorok, azaz az Élelmiszer, a Lakberendezés és Dekoráció, a Média, Könyvek, CD&DVD, illetve a Ruházat és Kiegészítők kategóriák állnak az élen. Ez arra utalhat, hogy a mindennapi fogyasztási cikkek eladásához ötletesebb és kreatívabb kampányokat kell alkalmaznia a hirdetőknek.

 

További részleteket az alább kapcsolódó dokumentumként letölthető gemiusAdMonitor prezentációban olvashat.

Kapcsolódó dokumentumok