2011. június 01.

Másképp rádióztunk áprilisban

Itt a jó idő, átalakulnak a hallgatói szokások: áprilisban a korábbiakhoz képest kora reggel és késő este is többen hallgattak rádiót.

Itt a jó idő, átalakulnak a hallgatói szokások: áprilisban a korábbiakhoz képest kora reggel és késő este is többen hallgattak rádiót. Országosan a kereskedelmi rádiók versenyét a Class FM nyerte, igaz, a 15 évesnél idősebbek körében mindkét országost lenyomta az MR1-Kossuth. Budapesten a NeoFM a 15+ célcsoportban a ClassFM elé tudott kerülni, a fiatal célcsoportokban pedig a Rádió1 hasított.

2011 áprilisában egy átlagos napon a 15 évnél idősebb magyarok 87,8 százaléka, azaz 7,476 millió fő hallgatott rádiót - derül ki a GfK és az Ipsos közös adataiból. A tavaszi hónapban a naponta rádiózásra fordított idő átlagosan 4 óra 23 perc volt.

A legszembetűnőbb változás az volt, hogy a nyár közeledtével megváltozó életritmusunk a hallgatási szokásokon is nyomot hagyott: ahogy a tevékeny időszak kitolódott a reggelt és az estét is érintve, úgy a rádióhallgatással eltöltött idő is megváltozott ezekben az időszakokban.

Áprilisban már reggel 6 és 8 óra között a 15 évnél idősebb lakosság 37,2 százaléka hallgatta valamelyik rádiót. Az esti órákban is többen rádióztak, mint a korábbi hónapokban: még este 8 és 10 óra között is a teljes lakosság 9 százaléka rádiózott.

Ha a 15 évesnél idősebbeket nézzük, országosan az MR1-Kossuth produkálta a legnagyobb elérést, mögötte a ClassFM és a NeoFM futott be. A 15-49 éves kereskedelmi célcsoportban már a ClassFM állt az élre, melyet a NeoFM követett. A 15-29 éveseket vizsgálva azt látjuk, hogy áprilisban messze a ClassFM vezetett, a második helyezett NeoFM-től alig maradt el a Rádió1 Network.

Budapesten a NeoFM a ClassFM elé tudott kerülni, de mindkét kereskedelmi rádiónál nagyobb napi átlagos elérést produkált az MR1-Kossuth. A 15-49 éves korosztályt a NeoFM és a Rádió1 holtversenyben nyerte a ClassFM előtt, míg a 15-29 évesek között már egyértelmű volt a Rádió1 fölénye, mögötte a ClassFM végzett, a NeoFM pedig a Juventussal küzdött nagyot.

 

További részletek a csatolt dokumentumban!

Kapcsolódó dokumentumok