Vajon tényleg elveszítik a televíziók a 15-29 éves fiatalok bő másfél millió főt számláló tömegét? Igaz, hogy ők már online forrásokból szerzik be a videós tartalmakat és nem hajlandóak időt és pénzt áldozni a lineáris televíziózásra?

A Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) megbízására az Ipsos készített kutatást az Y és Z generáció tévézési, illetve online audiovizuális szokásainak változásáról.

Az Ipsos internethasználó válaszadóinak 73 százaléka szokott legalább heti rendszerességgel tévés jellegű tartalmakat fogyasztani az interneten, ezen belül magyar tévés tartalmat 60 százalék.

Filmet és sorozatot az Ipsos által megkérdezett fiatalok kétszer olyan gyakran szereznek be streaming és torrent forrásokból, mint ahogy lineáris televízióban megtekintenék. Ennek okai elsősorban a zavaró tévéreklámok, a nem megfelelő időpontban történő vetítés és a választékkal kapcsolatos problémák. A reklámokat illetően azonban az Ipsos-kutatás fontos megállapítása, hogy a televízióban a fiatalok 80 százaléka elfogadhatóbbnak tartja a hirdetéseket, mint az interneten. Utóbbi területen ezért is terjed egyre jobban a reklámblokkolók használata, ami alól csak a mobileszközök jelentenek - egyelőre - kivételt.

Az SVOD szolgáltatások – Netflix, Amazon Prime stb. – elterjedtsége az erőteljes bevezető kampány ellenére továbbra is alacsony: az Ipsos felmérése szerint mindössze a fiatalok 8 százaléka költ ilyen megoldásokra. A televíziók saját alkalmazásai viszont meglehetősen népszerűek az internethasználó fiatalok körében: az RTL Most-ot például 24 százalékuk, az MTVA Médiaklikkjét pedig 10 százalékuk napi rendszerességgel használja.

A kutatás részletei a hamarosan megjelenő Médiapiac szaklapban.