2010. június 21.

Médiacsomag: helyben nem elég

Csak részben elégedettek a felvázolt új rendszerrel a helyi műsorszolgáltatók – mondta portálunknak a Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) elnöke.

Csak részben elégedettek a felvázolt új rendszerrel a helyi műsorszolgáltatók – derül ki a Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) elnökének szavaiból. Radetzky András bírál és hiányol – egyszerre. Aztán elmondja azt is: minden kifogásuk ellenére látnak pozitív elemeket is a másfél hete Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által beterjesztett anyagban.

- Tapasztalt helyi rádiós semmin nem lepődik meg. Volt azért olyan elem, ami meghökkentette?

- Leginkább az időzítés és a forma. Hogy új szabályozásra van szükség, az régóta egyértelmű, ám még napokkal a beterjesztés előtt is arról beszélt minden mérvadó médiapolitikus, hogy szeptemberi elfogadással és januári hatálybaléptetéssel számolhatunk. Aztán nem egészen egy héttel a benyújtás után már a részletes vitánál tartott a parlament. A másik ilyen elem a forma: vagyis hogy nem egy egységes törvény születik, hanem több jogszabályt módosítanak.

- Maradjunk a tartalomnál! Az önök problémáit mennyiben orvosolja a törvényhozás előtt fekvő anyag?

- Aktuális kérdésekben most még nem látunk igazán tisztán. Nem világos például, hogy a rendszer átalakulása miatt meddig nem ír ki a legkisebb adók jelentős hányada számára létfontosságú pályázatokat a médiahatóság. Ahogy az sem, mikor indulhat meg a közeljövőben lejáró hatvan helyi hullámsáv, meg az újabb húsz pályáztatása.

- Tavaly ősszel láttuk, mennyire gyorsan el lehet az ilyesmit rendezni…

- Csakhogy a helyi adóknak nincsen annyi tartalékuk, mint egy országos rádiónak. Nem tudnak talpon maradni, ha nem világos, érdemes-e fejleszteniük, befektetniük, vagy egy év múlva úgysem tarthatják meg a frekvenciájukat. Márpedig ma még azt sem tudni, milyen feltételek, szempontok alapján írják ki, bírálják el azokat a pályázatokat, amelyeken eldől a sorsuk. Így aztán egyre inkább a kaotikus dinamizmus jellemzi a rendszert.

- Pozitív elemeket látnak az anyagban?

- Nem hullajtunk egy csepp könnyet sem a külön közmédia-közalapítványokért vagy a civil kurátori rendszerért, üdvözöljük a közszolgálati feladatokat megszabó testület felállítását - ugyanakkor nem tartjuk megfelelőnek belső arányait. Ennek egyik oka, hogy nem világos, több tucat, akár száz szervezet közül mi alapján választanának ki egyet bizonyos kategóriákban, a másik, hogy a médiaszakma képviselete teljesen hiányozna a rendszerből.

- Több szakmai szerezet is jelezte: elmaradt a benyújtás előtt az egyeztetés az anyagról.

- Mi is fájlaljuk ezt, és reméljük, a még idénre ígért médiatörvény-tervezettel más utat járnak majd. Nem vagyunk jogalkotó, saját tervezetet nem írunk, de a minket érintő részekről letesszük az asztalra elképzeléseinket. Ebben már van gyakorlatunk; a korábbi koncepciókhoz is adtunk már vagy kétszáz oldalnyi állásfoglalást.

Elhunyt Baló György

10 órája

Évtizedeken át szerkesztett és vezetett közéleti-politikai műsorokat a köztévén és kereskedelmi csatornákon.