2010. szeptember 03.

Médiacsomag: irány az AB

Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP az új médiaszabályozással kapcsolatban, amely szerintük a közszolgálati médiumok függetlenségét gyilkolja halálra.

Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP az új médiaszabályozással kapcsolatban, amely szerintük a közszolgálati médiumok függetlenségét gyilkolja halálra.

Úgy érezzük, hogy ez a törvény a sajtószabadság alkotmányba foglalt elvét, és a független, objektív tájékoztatás lehetőségét sérti három vonatkozásban is. Az első, hogy olyan testületeket hoz létre, egyrészt az egész médiavilág irányítására, másrészt a közszolgálati médiumok irányítására, ahol egészen egyoldalú, mindent eldöntő többsége van a kormányoldalnak. Az intézményrendszerben megszűntetik az eddigi kiegyensúlyozottság és a paritás elvét, ami ellenzéki és kormányoldali gondolatoknak egyforma teret biztosított. Ez súlyosan veszélyezteti a sokoldalú tájékoztatást és az alkotmányban garantált véleménypluralizmust – nyilatkozta a Hírextrának Lendvai ildikó szocialista politikus, volt pártelnök.

 

Hogy ebben a mostani összetételű taláros testületben mennyire lehet bízni, e tekintetben nyilvánvalóan felmerülnek kételyek. De bármilyen összetételű is ez a testület, nehezen teheti meg azt, hogy saját, korábbi határozatainak ellentmond. Márpedig korábbi alkotmánybírósági döntések – melyeket szó szerint idézünk a beadványban – mondták ki azt, hogy a politikai oldalak kiegyensúlyozottságára van szükség a kuratóriumi testületeknél. Szembeköpi a szervezet a saját múltját, hogy ha korábbi kuratóriumi határozataival szemben ad zöld utat a szabályzásnak - fogalmazott.

 

Címkék: jog

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

1 napja

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.