2010. szeptember 06.

Médiacsomag: itt a nemzetközi vélemény

Elkészült a magyar médiatörvénykezést vizsgáló nemzetközi jogi elemzés, amelyet az EBESZ médiaszabadság képviselője még július végén rendelt meg.

Elkészült a magyar médiatörvénykezést vizsgáló nemzetközi jogi elemzés, amelyet az EBESZ médiaszabadság képviselője még július végén rendelt meg.

A Vasárnapi Hírek úgy tudja, van rá esély, hogy már a héten nyílvánosságra kerüljön Dunja Mijatovic médiaképviselőnek az elemzésre épülő állásfoglalása, amely a magyar médiatörvény eddig még el nem fogadott részével foglalkozik. Az ilyen elemzések, s a hozzájuk fűzött kommentárok több, általában a nemzetközi követelményeknek megfelelő konkrét ajánlást tartalmaznak. Ezek az érintett ország parlamentjének és kormányának figyelmét a nemzetközi sztenderdek érvényesítésére hívják fel. (A médiacsomag két részét az alkotmánymódosításról és a médiát felügyelő intézményekről szóló javaslatot még a nyári szünet előtt fogadta el a parlament, a médiatartalmak szabályairól szóló törvényjavaslatot a szeptember 13-án kezdődő őszi ülésszakon tárgyalják.)

A VH megkérdezte Majtényi Lászlót, az ORTT volt elnökét, aki felhívta a figyelmet: a kormány az eddigi kritikákra is sértődött választ adott, így várható, hogy az EBESZ-jelentésnek sem lesz "sorsfordító hatása". Hozzátette: tiszta viszonyokat teremtene, ha az ellenzéki pártok nem ülnének be az új médiatestületekbe, ezért nem tartja ésszerűtlennek a bojkott gondolatát.